bulgarski.pogled.info/ ...

ИСТОРИЧЕСКИ ПОЛАГАЩО СЕ ДОСТОЙНСТВО НА
БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

ПРИЗИВ от името на
православния български народ


10 ноември 2015


     До
     Негово Всесветейшество
     ВАРТОЛОМЕЙ
     Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и
     Вселенски патриарх


     Ваше Всесветейшество,
     Православната ни вяра и обичта ни към истината, за която Сам нашият Бог Ииус Христос ни казва, че ще ни направи свободни, ни дава основание да се обърнем към Вас като верни чада на Българската православна църква, която е първородната дъщеря на предстоятелстваната от Вас Константинополска патриаршия.
     Исторически факт е, че на поместния събор в Лампсак през 1235 г., тогавашният предстоятел на Константинополската патриаршия и Ваш далечен предшественик – св. Герман ІІ, със съгласието и подписите на патриарсите на древните църкви на Александрия, Антиохия и Йерусалим въздига Българската православна църква от Архиепископия в Патриаршия, чиято първопрестолнина е столицата на тогавашната българска държава – Търново. Така до османското завладяване на Балканите през ХІV в. Българската патриаршия заема пето място в диптихите на православните църкви. Този, факт красноречиво се вижда в Ръководството на канцеларията на Константинополската патриаршия от 1383 г., раздел Първи („Как кореспондира патриархът”), където Българската патриаршия (Търново) е поставена на пето място в диптиха, веднага след Йерусалимската. Според томоса на Вселенския патриарх Герман II и останалите патриарси, въздигането в патриаршия е “вечно и неотменимо”.
     За съжаление в наше време древнопросиялата Българска патриаршия е лишена от това исторически полагащо й се достойнство и в диптихите на поместните православни църкви фигурира едва на последно място в списъка на патриаршиите. Смятаме, че това е историческа несправедливост, която накърнява духа на братолюбие и единство в Светото православие. Не е редно, църкви, които са получавали от Българската патриаршия богослужебни книги и духовници, по-късно от нея са били издигнати в патриаршеско достойнство, днес да заемат в диптихите места преди нея, а тя да е последна. Този въпрос бе поставен и от делегацията на Българската патриаршия на Междуправославната предсъборна комисия в Шамбези (Швейцария) през есента на 2011 г.
     Като предстоятел на Църквата-майка, от която Българската патриаршия е получила своето достойнство през ХІІІ в., молим най-синовно Ваше Всесветейшество да поставите въпроса тя да бъде върната на полагащото й се пето място в диптихите на предстоящия Всеправославен събор, който възнамерявате да свикате през 2016 г. и за който православният български народ молитвено Ви подкрепя.
     Като представители на научния и обществен елит Ви уверяваме, че изразяваме настроението на целия православен български народ и вярваме, че едно такова усилие от Ваша страна ще допринесе за задълбочаване на връзките между нашите две Църкви – майка и дъщеря, ще засили духа на взаимна любов и единомислие и ще постави Ваше Всесветейшество сред първосветителите на Константинополската патриаршия – св. Фотий І, св. Герман ІІ и Вениамин, на които нашият православен народ отдава подобаваща почит за заслугите им към Българската православна църква.


     19.10.2015 г.
     Св. Йоан Рилски Чудотворец
     Целуваме първосветителската Ви десница:
     (следват 256 подписа)

     Този ПРИЗИВ за възстановяване на Българската патриаршия на исторически полагащото й се пето място в диптихите на православните църкви е подписан от 256 академични учени, университетски преподаватели, интелектуалци, публицисти, поети, писателии общественици от различни професии и обществени сфери.
     Сред подписалите ПРИЗИВА са акад. Васил Гюзелев и акад. Георги Марков, изтъкнатият старобългарист проф. Климентина Иванова, световноизвестните византолози проф. Василка Тъпкова-Заимова и проф. Иван Божилов, медиевистите проф. Христо Матанов, Пламен Павлов и Георги Николов, преподавателят в УНСС проф. Христо Кожухаров, старобългаристите проф. Анна Мария-Тотоманова и проф. Боряна Христова, директор на Народната бибилиотека, преподаватели от Софийския, Нов български, Великотърновския, Пловдивския и Благоевградския университет–общо 28 професори, 32 доценти и 16 доктори на науките (историци, богослови, медици, икономисти). Подписката е подкрепена и от проф. Хилде Фай(с католическо вероизповедание, но горещ привърженик на БПЦ), известен изследовател от Германия на Пенчо Славейков.
     ПРИЗИВЪТ е подкрепен също иот членове на камерния хор „Св. Йоан Кукузел” и на ансамбъл „Филип Кутев”.
     Инициатори за възстановяване на историческото пето място на Българската православна църква в диптихите на православните църкви са журналистите Велислава Дърева и Горан Благоев.
     Документът трябваше да бъде връчен на Вселенския патриарх Вартоломей по време на обявения брифинг на 9 ноември, но той – уви! – се постара да избегне срещата с българските журналисти.

     Допълнителен подпис: проф. Михаил Мирчев


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал