ТВ Поглед Инфо; 30 октомври 2015
tv.pogled.info:
               Част 1: tv.pogled.info/...
               Част 2: tv.pogled.info/...


БРУТАЛНО ФАЛШИФИЦИРАНЕ
НА ИЗБОРИТЕ ОТ ГЕРБ
Продажната „Алфа Рисърч”
„ГеоргиКадиев-ците”, останали в БСП,
работеха срещу мен


Интервю на Александър Симов с проф. Михаил МирчевПърва част


     – Здравейте, в студиото сме със социолога проф. Михаил Мирчев, който беше кандидат на БСП Лява България за кмет на София. Мисля да започнем с най-важната тема, най-коментираната в социалната мрежа и във форумите, а именно заложническата драма в зала „Арена Армеец”, хората
  Вижте видеото в ТВ Поглед
  Инфо:
  tv.pogled.info/...
от секционни комисии, които бяха задържани под ключ там без да могат да си предадат протоколите. Всъщност, на много паметливи хора тази драма им напомни за драмата от 2011 г., когато хората викаха „Мафия”, но в зала „Универсиада”. Въпросът ми е само на организационен хаос ли се дължи проблемът „Арена Армеец” или на нещо друго.
     – То, че е организационен хаос, хаос е. Въпросът е дали неволно се стигна до този хаос или е сценарий, който много талантливо бе изпълнен?

     – Има ли сценарий?
     – Би трябвало да има сценарий. Същите са организаторите като през 2011 г. на изборите в зала Универсиада. Оттам вместо да се направят изводи и сега да има по-стройна организация, обезпечена с компютри, с много по-бърза интернет мрежа, с приемащи протоколи, всъщност, направиха точно обратното.
     Лично аз, доста подробно, и за голямо съжаление се оказах прав, сигнализирах за това, което се подготвя още на 14 октомври, 12 дена преди изборите. ЦИК имаше възможност да реагира. Правителството като организатор също имаше възможност да реагира.
     През 2011 г. викаха „Мафия, мафия”, а сега първо викаха „Оставка, оставка”, а когато истински се разгневиха, след като около стотина души са припаднали, след 3-4 случая с много тежки състояния на хора, откарани с риск за живота в болници, започнаха да викат „Убийци, убийци”. Така че не може да бъде случайно.

     – Веднага Ви контрирам. Шефката на ОИК каза, че това било симулация. Хората, които припадали били симуланти.
     – Шефката на Избирателната комисия реагира безотговорно и то политически безотговорно. Тя не си прави простата сметка. Членовете на СИК първо са имали 13-часов работен ден, в самата комисия до края на изборния ден. След това още 6-7-8 часа работен ден, допълнителен докато се оформя документацията, брои се, оформят се протоколите, размножават се протоколите за всички наблюдатели и застъпници, представители в самите избирателни комисии. След това още между 10 и 36 часа, затворени и арестувани, без никой да им дава някаква яснота кога ще приключи това бедствие в самата „Арена Армеец”. Непосилно е за нормалната човешка психика спокойно да се издържи такова нещо.

     – Видях на спешно свикана пресконференция депутатите от ГЕРБ, които казаха, че вина за този организационен хаос носи Мая Манолова и нейното калпаво изборно законодателство. Мислите ли, че един закон е в състояние да предизвика подобен организационен хаос, особено ако е мислено върху него.
     – Аз се изненадвам, че препращат към Мая Манолова. Просто можеха да обвинят другаря Тодор Живков за цялото това безумие. Те обичат по този начин да си измиват ръцете.
     Вижте, Кодексът не е лош. Кодексът говори в множествено число, че за всяка община могат да се направят ОбщинскИ избирателнИ комисИИ. Ако се тълкува гъвкаво законът „Мая Манолова”, а той не е неин, а на цялото Народно събрание, включително групата на ГЕРБ, който е гласувал за този Изборен кодекс, в София можеше да има не една Общинска избирателна комисия, можеше да има три, ако работим на ниво три многомандатни изборни района, всеки един от тях с по 350 хиляди избиратели. А можеше да се работи на базата 24 района. Това щеше да бъде много по-нормално от гл. т. на съответствие на Избирателна комисия от средно голям провинциален град и Избирателна комисия в район на София.
     Изборният кодекс това го разрешава. Не го е направила Централната избирателна комисия. Първо, вместо 24 или 3 прави една единствена комисия. А върхът на безумието е, че те са гласували – вместо 19 както са решели, са могли поне да бъдат 39 човека в Избирателната комисия.

     – Представителите на ГЕРБ са гласували против подобно решение.
     – Не. Част от представителите на ГЕРБ са гласували „против”, но двама, заедно с тримата представители на БСП са били „за” 39 члена. Така че сред представителите на ГЕРБ е имало разнобой. Любопитното е, че представителите на Атака, на ДПС, представителя на НДСВ, и на други партии са били против. Те би трябвало да са проявили по-голяма загриженост за софиянци. Само това, ако бяха 39 човека, вместо 19, то безумието в „Арена Армеец” нямаше да е 36 часа, а 20 часа.

     – Според Вас, при този създаден хаос, след тези драми, които видяхме по телевизията, има ли гаранция, че изборният резултат е този, който ни се оповестява. На базата на почти никакви протоколи ОИК публикуваше резултати на своя сайт.
     – Много дипломатично се изразявате.

     – Опитвам се да оставя крайните изводи на Вас.
     – Има ли гаранции, че всичко е било честно. Има абсолютно доказателство, че всичко е било замислено да бъде нечестно и в този организиран хаос да се направи огромна по мащаб фалшификация, подмяна на вот, пренаписване на протоколи, просто замяна на оригинални протоколи. Самата Общинска избирателна комисия при минимално количество протоколи, защото видя, че става голям скандал, започна да съобщава някакви проценти.

     – Тези първоначални проценти по странен начин съвпадат с крайния резултат. Аз все още не искам да вярвам, че в Комисията сме избрали наследници на Ванга.
     – По странен начин съвпадат, първо, с крайния резултат. По още по-странен начин, като социолог с голямо прискърбие трябва да заявя, че те съвпадат с така наречения Екзит пол. Той беше направен в София, от една доскоро уважавана агенция „Алфа рисърч” и Боряна Димитрова. За жалост се реализира втората моя хипотеза. Преди изборите аз зададох въпроса: „Защо три месеца, за първи път в историята на правене на избори, моите колеги не обявиха нито веднъж данни, предварителни рейтинги, и съответно прогнози за изборния резултат?”

     – Наистина уникална ситуация. Защо не обявиха рейтинги?
     – Първата ми хипотеза беше, че си пазят реномето. Пропагандата казва 60% за Йорданка Фандъкова, а изследванията показват 42%. За да не лъжат грубиянски, за да си пазят реномето. За да може след смъртта на ГЕРБ и падането на Йорданка Фандъкова, тези фирми още 20-30 години да бъдат уважавани.
     Втората ми хипотеза беше, че вероятно има някои от моите колеги, които ще се поддадат на натиск или на много горещи пари. И ще загърбят всякакви професионално достойнство и стандарти, съобщавайки една голяма лъжа. Това го направи „Алфа Рисърч” и Боряна Димитрова чрез техният екзит пол.
     При наличие на огромна фалшификация не може данните на Екзит пол толкова точно да съвпадат с този фалшив краен резултат. Всичко това е сценарий.
     Между другото, практиката показва, че Екзит пол никога не се прави от една фирма. Екзит пол винаги се прави от 3-4 паралелни фирми, които взаимно да се контролират и възпират от лъжа. За да не може едната фирма, в случая само „Алфа Рисърч”, да си позволи лукса да лъже по този безобразен начин.

     – Ние започваме да описваме елементи на един наистина голям сценарий за кражба на изборите.
     – Огромен сценарий. Аз го нарекох сценарият „Цветан Цветанов и неговите момчета”. Всичко това беше проиграно през 2011 г. В момента, вече на ГЕРБ започва много критично да й намалява рейтинга. Той е още висок, но критично намалява, включително в София, включително на блестящата кметица Йорданка Фандъкова. Визирам изследвания на 30-ти септември, второ изследване на 20-ти октомври. С цели 5% й намаля рейтинга и те решиха всичко това да го изхвърлят в коша. Все едно гражданите нямат никакво значение и да си напишат крайните резултати с едни моливчета.

     – Искам да подкрепя Вашите думи с една новина от електронните медии. Един произволен протокол, взет от район Лозенец, в София. В него има 33 гласа за БСП и за кандидата на БСП за кмет на район и 0 гласа за Михаил Мирчев. Познавайки БСП, такова разделение е невъзможно, т.е. искате да кажете, че тези протоколи са подменяни там на място в „Арена Армеец”, или това се дължи на…
     - Част от тях в секционни комисии, но по-голямата част в „Арена Армеец”.

     – При това положение защо толкова много време трябва на част от засегнатите партии, а БСП е сред тях, да поискат касиране на вота?
     – Касирането на вота по закон е до 2 седмици след приключване на изборите. Има достатъчно много време, за да се подготви спокойно аргументацията. Проблемът е, че решението се взима от Конституционен съд, но там трябва да се внесат достатъчно много доказателства, за да имате положително решение. А събирането на тези доказателства изисква време.
     Първо, какво значи 1500 секции. Трябва да се съберат, да кажем 300-350 секции, в които е установено драстично разминаване между оригиналният протокол в секционната комисия и след това другия протокол, който е подменен и който е въведен в електронната система на ЦИК и е достъпен. Трябва да се съберат голямо количество такива протоколи.
     Защото, за да може Конституционният съд да уважи исканията за касиране, първо, трябва да има голяма маса нарушения, доказани, не голословия, доказани с документи. Второ, трябва да се направи сметка всички тези фалшиви протоколи като се сумират процентът за ГЕРБ, процентът за Михаил Мирчев, процентът за РБ, процентът за Георги Кадиев, дали оказват пряко въздействие за промяна на крайния резултат.
     Защото може да има 100 протокола, в които моите 16 гласа са изчезнали, и други 100 протокола, в които моите 16 гласа са удвоени. Тогава крайният резултат не се променя. Но ако имате 200 протокола и навсякъде по 16 гласа са изчезнали за мен, това означава, че аз автоматично имам изкуствено 4% по-малко. И това вече е основание Конституционният съд да каже, че се касират изборите за кмет.

     – Да се надяваме, че процесът по събиране на доказателства ще бъде по-лесен. Политически активната част във Фейсбук публикува проблемни протоколи.
     – На някои сайтове започнаха да вадят фалшиви протоколи. Въпросът е примерно в БСП, защото аз обявих на онзиденшната си пресконференция, че БСП като сериозна партия би трябвало да съберат доказателства и да поискат касиране на вота. Те правят, така нар. свое „паралелно преброяване”. Т.е. техните структури трябва да съберат 1500 протокола. Така както техните застъпници и представители са ги получили в края на изборния ден. Нали знаете, че в секциите присъстват хора като представители на БСП и получават копие от оригинала. След което всички тези оригинали трябва да бъдат сравнени с електронните протоколи в ЦИК и да се извадят всички онези протоколи, където има неправомерно разместване на числата. И така да се натрупа масива с доказателства.

     – Да Ви попитам пак. Да продължим със сценария, по принцип. През 2011 г. БСП създадоха един филм „Да откраднеш изборите”. Но тук очевидно сценарият се е усложнил.
     – Сега се прави същата кражба, само че в утроен размер. Това е разликата.

     – Онова беше репетиция, а сега вече виждаме апотеоза на голямото шоу.
     – Точно така. Вижте, ще ви кажа. В момента какво се оказа? ГЕРБ в София ще имат 30 общински съветници, а те реално имат някъде от порядъка на 23-24. Значи кражбата за тях е плюс 6-7 души в ОС. А 30 души това е почти пълно мнозинство. Отново те ще разпределят 1,5 млрд. всяка година. 4 години подред. Следващите 2 години огромни фондове, Европейски фондове за местна власт. Това е сметката. Става дума за осигуряване на управленския механизъм, чрез който безпрепятствено тази огромна по мащаб много цинична и брутална кражба в София, чрез бюджета на София, да продължи – зад гърба на усмихнатото лице на кметицата Фандъкова.

     – Кметицата Фандъкова да обсъдим.
     – Тя е просто едно прикритие, едно нещастно прикритие. За съжаление, аз в началото, юни месец, бях по-ядосан. След това започнах да й симпатизирам. Сега направо я съжалявам като човек.

     – Затова, че тя се е превърнала в красивото лице на …
     – Че се съгласява да бъде прикритие. Дали тя в джоба си или в банковата си сметка, отклонява някакви пари няма значение. Важното е, че тя е съучастник на огромен бандитизъм.

     – А мислите ли, че великата морална партия Реформаторски блок няма да бъдат някакъв коректив?
     – Каква морална партия Реформаторски блок?

     – Когато човек чете техни статии, имаме чувството, че те са основни говорител на морална в политиката.
     – Реформаторският блок е дясна партия, но в никакъв случай не е морална. Имаше любопитен опит, но те катастрофираха. Това беше другата дясна партия Д3. Които бяха уж по-идейните десни от началото на 90-те години. Те явно не са се организирали, явно лидерът им не е атрактивен и не можаха нищо да направят. Но сегашният Реформаторски блок са едни адвокатчета-търговци. Нищо морално там няма! Брокерчета, както вие ги наричате.

     – В нощта на изборите всички медии отклониха вниманието си от резултатите от вота, за да се занимават с Волен Сидеров. После 2 дни по-късно да се занимават със свалянето на имунитета му. А сега виждаме нова част от спектакъла „Стрелба с гранатомет по брониран автомобил”. Мислите ли, че това са елементи от един и същи сценарий?
     – Един и същи сценарий. Аз вече обявих в сряда, че според мен, Волен Сидеров, правейки се на директна опозиция срещу Бойко Борисов, про-западната, про-Брюкселска и американска привързаност на Борисов, всъщност той е подкупен от Борисов, за да изиграе този сценарий. Познавам Волен Сидеров. Той е много образован и интелигентен човек. Освен това не е луд.

     – Не е истерикът, който медиите…
     – Не. Това е театър. Защо точно в този ден? Защо точно в този час? Той отива да… Какво прави там? Да превзема НАТФИЗ или да бие хората в НАТФИЗ? Което е абсурд на абсурдите.
     Това предварително, седмици преди изборите е било сметнато. Волен Сидеров е бил подкупен. Той си е организирал хората. Отишъл, изиграл спектакъла. Румяна Бъчварова е знаела, че няма да лови купувачите на гласове, а ще ходи да го гали по главата, да го успокоява. Всички телевизии са там. Не знам колко от висшите сановници в МВР.
     За да може Бойко Василев по БНТ, вместо да отговаря на моите въпроси за безобразията в „Арена Армеец”, 4 часа да се занимават с истерясалия Волен Сидеров.

     – Взеха ни като заложници журналисти, за да се занимаваме с Волен, а не с въпросите за хаоса, които започнаха да изникват още тогава.
     – Разбира се. За тяхна „зла врага”, това ли беше изразът, все пак само 4 часа през нощта, след което не можаха да прикрият скандала в „Арена Армеец” и следващите 32 часа волю-неволю го показаха на зрителите. Просто скандалът беше прекалено дълъг и се изплъзна от сценария.

     – Какъв е начинът за съпротива срещу това. ГЕРБ на практика превземат местната власт? Има ли начин за съпротива?
     – Ами, 100 хиляди възмутени разгневени софиянци по улиците в София, 70 хиляди във Варна, 30 хиляди в Хасково.

     – Въпросът е, че ГЕРБ се превърна в партия на властта, привличайки конформистите в себе си.
     – Много конформисти има. Вижте, ГЕРБ си има своя устойчив електорат. Ако е мутренска партия, сметнете колко са мутрите.

     – Не са малко.
     – Така. Ако е партия на „калинките”, неграмотните експертки, неграмотните чиновнички и т.н. – това е партия на „калинките”. Сметнете колко са само в София. Така че ГЕРБ си има един много устойчив собствен електорат, типични социални категории. Селяндури, които дойдоха в София и се правят на аристократи с големите джипове. Това си е много устойчив електорат.
     Проблемът е, че те вече не им стигат. Този електорат в рамките на страната е не повече от 700 хиляди души. А на тях, за да може примерно, ако следващата година има отново Парламентарни избори, им трябват минимум 1 млн. и 100 хиляди. А те вече имат не повече от 700 хиляди, такъв твърд електорат, „калинков” или „криминален” електорат в рамките на България. Значи, ако имате пролетта нови Парламентарни избори, втори път паднат предсрочно от власт, те трябва да фалшифицират допълнително 400 хиляди гласа, за да си запазят сегашното статукво на управляващо малцинство. Все по-трудна им става задачата.

     – Мога ли да споделя с Вас, едно мое подозрение. Вие бяхте поставил като първа цел отиването на балотаж. Страх ли ги е ГЕРБ да отиде на балотаж Йорданка Фандъкова?
     – Естествено. Първо това е чисто символно. Те обявяваха навсякъде, че Йорданка Фандъкова е толкова избираем кмет, както е например Димитър Николов в Бургас. Само, че Николов в Бургас действително събира 70-80%. Бургазлиите него го харесват. Докато в София данните от изследванията изобщо не показват, че Йорданка Фандъкова е толкова харесвана.
     На 30 септември нейният рейтинг беше 47%, по малко от 50%. Три седмици по-късно на 20-ти октомври, малко преди изборите, рейтингът й падна с 5% до 42%. Какво е спасението за красивата, умна, работлива, всеотдайна и най-вече честна Фандъкова. Какво е? Само фалшификация. 18% фалшиви отгоре са й залепили. 18%. От 42 до 60 са 18%. Да приемем че има стохастична грешка, знаете при нашите изследвания, когато ние получим 42, истинският процент е между 39 и 45. Нека й дадем още малко статистически подарък от социологията – 47%. До 60% са 13% подарък от момчетата на Цветан Цветанов. Това е фалшификация от порядъка на 35-40 хиляди гласа. Разбирате ли за какъв мащаб на фалшификация става дума?

     – Кражба на демокрацията в огромен размер.
     – Кражба на демокрацията в огромен размер. Моят процент как може да падне на 8%, като бях 17% към 30 септември. Паднах на 14% към 20 октомври. По никаква логика, при една успешна последна седмица в моята кампания, аз не мога да падна много под 14%. Би трябвало да се задържа на 14% и дори да кача обратно. Значи, те на мен са ми откраднали някъде от порядъка на 15-20 хиляди гласа. Фалшификацията е във фантастичен размер.
     И точно в това е лъжата на Боряна Димитрова. Ако наистина прави Екзит пол, вие гласувате – вас ви питат за кого сте гласували. Едва след това Вашият глас е отписан или утроен. Така че Екзит пола, по никакъв начин не може да съвпада с резултатите, които в момента ни ги натрапва ЦИК.

     – Очевидно ЦИК е част от една организирана престъпна група.
     – Повечето от ЦИК не са в престъпната група. Но за съжаление голямата част от тях се оказват некомпетентни хора и безхарактерни. Много са малко тези, които заемат ясна позиция.
     Тук между другото искам за Вашите зрители да кажа, че когато са обсъждали проблема 19 или 39 души в Избирателната комисия, именно представителя на БСП, адвокат Румяна Сидерова абсолютно аргументирано е казала: първо, че според ИК може да има 39 члена, второ, тя привежда доводи от още един друг закон, така че по линия на двата закона тя привежда доводи, че решението на колегите й от ЦИК е противозаконно и срещу здравата логика. Така че не трябва да слагаме цялата ЦИК в един знаменател.

     – За съучастието на социологията, за левия вот, ще продължим...
     – Социологията не. Една фирма.

     – За съучастието на една социоложка, на една фирма.
     – Аз питах „Защо колеги, вие мълчите?” Питах две агенции. Едната беше „Галъп”, другата беше „Алфа Рисърч”. „Алфа рисърч” се продаде и се хвана на хорото. Докато колегите от „Галъп” се въздържаха. Те просто мълчаха, половин нарушение. Можеха да кажат каква е истината преди изборите. Но не се хванаха, не се продадоха за фалшив Екзит пол.


*      *      *


Втора част


     – Дотук описахте един ужасяващ сценарии, чрез който се осъществява кражба на местните избори. За това как една социологическа фирма участва в този сценарии. Не е ли страшно, че това по принцип дискредитира идеята за социологически проучвания в България, тъй като знаем, че
  Вижте видеото в ТВ Поглед
  Инфо:
  tv.pogled.info/...
     заради една друго социоложка преди време, така доверието е доста ниско?
     – Ако визирате Мира Янева-Радева, тя произведе подобен скандал 2011-2012-2013 година. Толкова бяха скандални случаите, че ние от БСА, трите години подред, по неин повод правихме методически семинари. Опитахме, ако може колегиално и с добро да кажем къде са безумията, къде се нарушават професионалните стандарти и тя да си вземе бележка. Тя не си взе бележка. И просто умря като фирма. Виждате, че от 2 години тя излезе от играта.
     А през това време Боряна Димитрова и „Алфа Рисърч” се демонстрираха като сериозната социологическа фирма. Още повече, че БНТ са си ги избрали. Но ето на тези избори те преминаха границата между доброто и злото и направиха възможно най-бруталното и цинично нещо, което може да се направи от името на сериозната социология. Разбира се, че това е удар върху всички нас като професия.

     – Има ли измиване на това петно?
     – Има. Хората би трябвало да си включат малко мозъците и да си спомнят, че има 7-8 активни агенции. Само една сега се продаде по този брутален начин. Другите агенции не участваха, защото са отказали да си продадат реномето.

     – Нека се върнем към кампанията. Доволен ли сте от своята кампания? Доволен ли сте от идеите, които развихте и коя смятате, че влезе в обществения дневен ред?
     – Не бих използвал думата доволен, когато резултата за мен не е положителен. Защото дори и да приемем, че не бяха станали тези фалшификации, аз щях да бъда втори. Но отивайки на втори тур с много голяма дистанция от Йорданка Фандъкова с малки реални шансове да бъда победител. Спрямо този оптимистичен вариант резултатите са доста по-надолу.
     В такава ситуация човек се връща назад. Аз правих 4 месеца активна кампания и започва всичко да се преоценява, но не в подробностите. Защото в отделните стъпки, отделните интервюта, отделните участия, примерно в диспути и т.н., винаги може да се иска нещо по-добро. За мен големият проблем е общия дизайн на кампанията. Дали беше правилен? Смятам, че общо взето тя беше замислена по правилния начин.
     Аз тръгнах доста агресивно срещу един благ, холивудски, изкуствено фотошопски разкрасен женски образ. В такава ситуация трябва или да атакуваш директно, за да разчупиш стереотипите или нямаш никакъв шанс.
     В края на краищата не се получи, но аз проблематизирах много неща. На практика се опитах да възбудя скандал по прехваления Завод за боклук. Това е една от най-големите лъжи на сегашното управление и лична лъжа на Йорданка Фандъкова. Този Завод за боклук, не само, че няма да реши проблема с чистотата в София, а допълнително ще ни вдигнат цените на Топлофикация и в скоро време допълнително ще поискат да ни вдигнат такса „смет”. Вместо да се случи точно обратното – Топлофикация да заработи с новото гориво РДФ, което се произвежда от завода за боклук, и сметките ни да паднат поне с 15-20%. И от другата страна, разделното събиране на боклуци да доведе, че общата ситуация с честотата в София, да се подобри и дори на тази основа да има основание, такса смет не да се увеличава, а да се спори дали не може да се намали.
     Такива проблеми поставих много. За отговорността на кмета за бежанската криза в центъра на София. В нейната програма от 2011 година пише, че така нар. Южна дъга на околовръстния, не път, а магистрала, трябва да бъде приключена за 4 години. Те са направили само 6 км. За останалите 12 км. още отчуждителните процедури не са задвижени като хората. Тоест – до никъде. А само лъжат и баламосват хората, че са направили много неща. Западната дъга, която е от Калотина до Бояна, изобщо до никъде не е. Северната дъга е забатачена, защото предлагат на хората едни мизерни стотинки при изкупуване на декарите земя, вместо да им дадат нормална пазарна цена. Всичко тава е абсолютно забатачено, а се говорят само розови неща, които заблуждават хората.
     Аз по този начин тръгнах. Първо, директно. Второ, да поставя големите проблеми, големите кражби, чрез бюджета и т.н. Мисля, че това беше правилно.

     – Опитахте ли се да поставите политическа кауза в тези избори? Вкарването на темата за социалното неравенство, междуквартално…
     – Политическата кауза. Аз твърдо заявих, първо, че кметът на София не трябва да бъде технократ. Технократи са зам. кметовете и шефовете на разни дирекции, агенции под кмета и т.н. Кметът на София трябва да бъде политическо лице.
     Второ, казах че не е вярно, че няма лява и дясна кметска политика. Има принципно лява и принципно дясна кметска политика. Дясната политика се грижи за 5 от кварталите. Събира парите на цяла София и ги излива като инвестиция в тези 5 квартала. Така нар. квартали на богатите или квартали на властниците. Останалите квартали на обикновените хора, на трудовите софиянци, на работническите квартали, всъщност там инвестициите са 3-4 пъти по-малко. Събират се данъците, изсмукват се към богатите квартали, а бедните квартали, там развитието е с много забавни темпове. Няма канализация, няма улици, няма детски градини, няма осветление, няма съпротива срещу циганските гета, няма удобен транспорт.
     Лявата политика е грижа не за 15% от софиянци, а за тези 15% плюс за другите 70%, които са нормалните, работещи софиянци. Това е политическо разграничение и аз се опитах да го въведа. Не знам доколко съм бил чут и разбран.

     – Мога да Ви посоча поне една група, която Ви чу. Убеден съм, че не Ви разбра. Забелязах, че в последните 3 седмици от кампанията, така нар. десни либерални сайтове много се занимаваха с Вашата личност и с Вашите фейсбук статуси. Дали това Ваше забелязване от тяхна страна, всъщност не беше разпознаването на някакъв нов вид лява мисъл, която досега не е присъствала в българската…?
     – Опасна за тях. Вижте, в самото начало на кампанията, всъщност формулата за тези десните, Вие как им казвахте – бесни десни.

     – Психо десни. Това е думата, която единствено ги описва, според мен.
     – Формулата беше дадена от моя колега проф. Евгени Дайнов, който каза: „Ето, виждате ли го Мирчев. Този е чисто луд и крайно опасен.”
     Десните, в тези сайтове, за които Вие говорите, дълго време ме пренебрегваха. Но действително се уплашиха и 2 или 3 седмици преди изборите станаха изключително активни спрямо мен. Дори ме обявиха за поет. Дори чух, че някакъв конкурс са организирали по моето поетично творчество. Изкараха ме в „Господари на ефира”, с опит да ми създадат семеен проблем и други подобни.

     – Може би те го правят защото в България има целенасочено действие за унищожаване на всяка автентична лява мисъл.
     – Не съм съгласен. За унищожаването на всяка автентична мисъл. Не само лява. И дясна мисъл. Това е целта. За да могат едни хора полуолигофрени да ни управляват. Неграмотници и т.н. Без никаква светска култура. Това е сценарий за превръщането на България в едно примитивно място за живеене, дори не казвам държава. Това е сценария, който за много голямо съжаление, под вещото ръководство на Бойко Борисов, той е един от изявените интелектуалци на нашата нация, вече 6-та година виждаме какви успехи извоюва в тази посока. Сриване на България и на българите като цивилизованост.

     – Това не е ли голямата трагедия? По принцип това рано или късно ще се обърне срещу самата десница, която е проводник на този модел.
     – Трагедията е, че нашият народ, включително и десницата, не намират сили да се съпротивят.

     – Дайте да видим какво може да направи левицата? И най-важното, какво трябва да представлява една нова българска левица? Имам предвид с какво съдържание трябва да се изпълни досегашната левица, за да започне да бъде забелязвана? А не да се срива в изборните резултати.
     – Трябва да се върне към така нар. „класов подход”.

     – Мислите, че отново трябва да се върне към него?
     – Ами, цяла Западна Европа, дори САЩ се връщат към Маркс. А основното в Маркс е класовото разделение. Основното обществено противоречие. Антагонизмът между класите на капитала, особено, когато този капитал е свръх концентриран, олигархичен, кастов. И от другата страна, класата на производителния труд – интелектуален, чиновнически, работнически, земеделски, занаятчийски.
     Целият цивилизован свят, всъщност се връща. Тези неща се изучават в университета. Това са най-модерните преподаватели. След, което вижте тази вълна, която по своята същност е неомарксистка навсякъде. От единия кандидат за президент на САЩ, през новия лидер на Лейбъристите в консервативна Англия, Великобритания. Вижте Подемос в Испания. Вижте СИРИЗА, дори не толкова СИРИЗА, а по-скоро групата на Варуфакис, който каза, че ще се върне към политиката с някаква нова формация.
     Това е новото ляво. ПЕС не е новото ляво. Германската социадемокрация не е новото ляво. Старата социалистическа партия в Испания не е новото ляво. Това са умиращи центристко десни уж леви формации. Новото ляво е съвсем друго и то е на базата на Маркс и класов подход в днешните условия на все по-жесток „либерален” капитлизъм.

     – Цитирам ви изречение от десен анализ в България пак в един от тези сайтове, в който казаха, че подобни тези и внушавания от БСП, всъщност са изплашили така нар. „мек електорат”. Вярно ли е това?
     – Не разбрах за кои тези говорите?

     – За това, че новото ляво трябва да е крайно, радикално, класово. Според тях това гонело меките леви избиратели.
     – Такова нещо в БСП все още няма. Аз се опитах да въведа тази тематика. Може би поради тази причина… Вижте, до последно някъде около 25-30% от бесепарското ядро, мен не ме припозна като техния кандидат. Имаше огромна съпротива да гласуват за мен. Едната причина е тази идеологическа преоценка.
     Аз искам идеологията да се върне в БСП. Така нар. прагматизъм. Всяка партия трябва да бъде прагматична. Да се съобразява с реалностите. Но една лява партия не може без идеология. А БСП отдавна се страхува от думата идеология. Камо ли от идеологическо мислене, камо ли от хора като мен, които идеологически да говорят и да правят анализи. Новото ляво е много идеологизирано. Така че ако искаме ново ляво в България трябва да се върнем към идеологията.

     – Тогава БСП, според Вас, как приема Вашия резултат и сега каква оценка би дала на Вашата кампания?
     – Голяма част от бесепарите с голяма скръб, тъй като те в мен видяха ново начало, ново лице и нова енергия.
     Докато другата част от БСП потриват доволно ръчички. Вероятно, защото има още много Георгикадиевци. Един Георги Кадиев някак си излезе като търговец, предател от БСП, но вътре в БСП има още такива хора. И те сега потриват ръце, че Михаил Мирчев беше смазан. Уж смазан на тези избори.

     – Мислите, че Георгикадиевците тепърва ще проявят лошо отношение?
     – Ами, те бяха много злобни. Злобно ме гледаха през цялото време на тази кампания, така че в момента са удовлетворени. Там, където са имали влияние в местни партийни организации през цялото време са работили против мен. Това е в логиката на нещата.

     – Това инстинкт за самоубийство ли е една партия да работи срещу собствените си интереси?
     – Не. Това са групови интереси. Когато Георгикадиевци са запечатани в алчност и в някакви търговски сметки, те не мислят за партията, за идеологията, за 120 годишната история. Това са морални категории. Дребнавите търговци са хора на статуквото, на дребната търговийка за момента. Те за големите неща не мислят изобщо.

     – Това очевидно ще е задачата на БСП. Да се отърве от тях.
     – Новото ляво трябва да бъде морално. То трябва да застане с ясно лице и с посочване на реалности срещу цинизма в политиката. Не може да има ново ляво без връщане към моралните стойности. Политиците трябва да станат честни хора.

     – От вашите наблюдения, оставяме Георгикадиевците, тъй като те са тумор, които тепърва трябва да бъде лекуван. Има ли възможност БСП да олицетвори това ново ляво, гледайки обикновения електорат?
     – Аз се включих в тези избори с оптимизма, че тъй като си нямаме СИРИЗА в София, нямаме си дори намирисваща на някаква нормалност комунистическа партия в България, единствения позитивен шанс за България е БСП много бързо да се трансформира. От германския социалдемократически, на практика центристко-десен модел, да се върне към социалистическото. И като мислене, и като ценности, и след това като поведение в политиката. Аз за това участвах в тези избори от името на БСП. Воден от такава оптимистична хипотеза, че това е възможно.

     – А сега, виждайки резултатите, колкото и да са измислени, мислите ли, че е възможно?
     – Не приемам трагично тези резултати. Тези 30% в БСП предварително беше ясно, че ще имат огромна съпротива и ще вредят на моята кампания. Аз разчитах да привлека, компенсирайки, хора които са напуснали БСП преди 5-10 години и сега като видят нещо по-намирисващо на автентично социалистическо да се върнат. Ако не към процента на БСП, то към моя процент. Включително разчитах на десен електорат, умерен десен електорат, на разумни и интелигентни хора. Но този десен електорат трябваше да дойде при мен на втори тур. На първи тур те просто изчакваха да видят резултата. А като няма втори тур, няма и да дойдат.

     – Все пак темата за новото ляво ще става централна, при условие, че лявото започва да се свива. Виждате ли възможност скоро в България възраждане на нещо такова ляво? Или България върви по модела на една Полша, която виждаме, че от доста време кара без отчетлива лява формация?
     – И в Унгария е същото. И в Унгария няма лява формация. Една от най-успешните държави в момента – Унгария, там няма ляво на практика.

     – Ако попитате някой от нашите психо десни, Виктор Орбан се държи като комунист.
     – Виктор Орбан е класически десен националист. Нищо ляво няма в него.

     – А тогава защо обявихте, че харесвате неговия модел?
     – Разбира се, че харесвам. Защото той си пази нацията и се противопоставя на всякакви вредни идеологеми, които идват от Брюксел. Ще приемем бежанците, защото сме били толерантни и не знам какви. Той казва: „Не искаме мюсюлмани, за да не ни върнат към турското робство. Били сме 150 години. Повече не искаме. Затваряме си границата. Ако се държат агресивно, а не молещо като истински бежанци, ще ги стреляме, първо, с водни оръдия, после с нещо друго.”
     За 3 дни си построиха непревземаема ограда. Той си пази нацията и си защитава националния държавнически интерес. Аз съм за модела „Виктор Орбан”.

     – ПЕС няма да разберат това ваше твърдение.
     – В ПЕС им побеляват косите, ако в момента слушат Михаил Мирчев.

     – Нека да се върнем пак на българска почва. Виждайки крайния резултат в национален мащаб. Тази хегемония на ГЕРБ може ли да се обърне срещу тях?
     – Те са вече разколебани като народна, всенародна любов. Нали Ви го казах като процент. Като последен начин да се задържат на власт направиха това престъпно и криминално супер фалшифициране. Целият проблем е можем ли да им попречим във фалшифицирането на изборните резултати? Ще застане ли една партия ясно срещу тях? Ще има ли наблюдателски организации не с престарели хора, които да са наблюдатели заради двата сандвича? А борбени наблюдатели, които да си изпълняват правомощията. Ще може ли срещу мутренските банди да изправим едни здрави, прави момчета граждани, които да си защитават гражданските права на квартала, на семействата?
     Срещу едната система трябва да се изправи друга система. Иначе системата е по-силна от някакви хаотични идеалистчета, които много мърморят, много се възмущават, но по единично една такава брутална система не може да се пребори.

     – Има ли усещане в България, че се чака нещо друго? Нещо различно от ГЕРБ?
     – Ами, дядо Господ да дойде да ни спаси. Българското очакване да не си го направим сами, ами отнякъде подарък. Или Путин да дойде. Или ясновидките са казали, че това българско бедствие ще трае до 2017 год. и в началото на 2018 год. небето ще се отвори и един рог на изобилие, справедливост и честност ще се излее в България. И ние ще чакаме безропотно до тогава. Тази психика е убийствена за българският народ.

     – Значи Вашата рецепта е …
     – Трябва активност, организираност и дисциплинираност в контра структури. Това трябва. С едни дееспособни, енергични лидери.

     – Благодаря Ви много!

     Край.


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал