26.09.2023, проф. Михаил Мирчев, БСТВ, Първа част
mirchev.bg/ ...
youtube.com/ ...


Гледай видеото тук
ВЪНШЕН контекст МЕСТНИ избори, 29 окт. 2023
в условия на хибридна война срещу Русия и Православието


Видео интервю на Велизар Енчев с проф. Михаил Мирчев

ПЪРВА част – МЕЖДУНАРОДНА ВИЗИЯ
     00.20 минути
     Скандално предложение за предаване на ракетните ни комплекси С-300 (охраняващи София и Козлодуй) на Зеленски за неговата война.

     Контекстът е разходката му из САЩ и после в Канада. Там го посрещнаха с един 98-годишен „заслужил“ нацист. Това бе опит за официална реабилитация, но по Света се вдигна възмутен грохот и канадците започнаха да си подават оставки и да се вайкат за „грешката“.
     Преди това в Ню Йорк, в залата на ООН, при речта на Зеленски половината представители напуснаха и отидоха да пият кафе. Това бе най-висока дипломатическа демонстрация от половината Свят, че времето на Зеленски е изтекло. После, през Ноември и Декември, политици от Запада заговориха, че той вече фактически е загубил войната и помощта му за него би следвало да се оттегли и спре.
     И точно в такъв преобръщащ момент нашето Правителство-Денков се натиска да предаде на Киев последното ни останало модерно и боеспособно оръжие, пазещо България.
     Светът вече изтрезнява и изтрезня от еуфорията по Зеленски, а нашите политици отново се движат с голямо забавяне и изоставане спрямо обръщащата тенденция.

     01.43 минути
     Ръкопляскането на нациста в Канадския парламент прилича на ставащото в София около Паметника на Съветската армия и победата над Хитлер.
     Тук, у нас, по същество се оспорва и поругава анти-фашистката съпротива и нашето значимо участие в победата над Германия през 1945 год. Става дума за участие на Първа българска армия в състава на Трети украински фронт, даваме над 30 000 жертви.

     Това в Канадския парламент не беше някакъв гаф, а нещо закономерно.
     Просто защото Западът в сегашното си политическо измерение прилича на нова форма на фашизъм. Канада е основен полигон на тази глобалистка политика – особено започналите неща от началото на 2020 и след това провокираната война от началото на 2022 год. Ето защо, там е най-естествено място, за да бъде направена подобна световна демонстрация.
     Така Светът видя, нагледно бе показано, срещу какво и кого всъщност се бори Русия в Украйна, какъв е същностният характер на тази война.
     В САЩ и Ню Йорк това не можеше да се случи, защото именно оттам започва изтрезняването и обръщането – вече поне 2 месеца се натрупват изказвания от техни политици и военни, че Зеленски не може да спечели, че есенната му офанзива катастрофира, и че би следвало да се спре финансирането към Киев.

     03.52 минути
     Това в Канада не е нормално. Та нали те участваха през Втората СВ, в десанта в Нормандия, и дават общо 50 000 жертви.
     Да, но видимо това премиерът Джъстин Трюдо (любимец първенец в западната политика) не го отчита. Той много прилича на нашия „канадец“ Кирил Петков – лика-прилика са си. Принципната разлика е, че онзи е образован, докато нашият е полуобразован. Важното е, че двамата са еднотипни като послушници на „божествените глобалисти“, и като момчета за мръсни поръчки в страните си и по Света.

     05.50 минути
     Все пак, не е ли парадокс това надигане на фашизма да става именно в САЩ и Канада – нали те са страни-победителки от 1945 год.?

     По-скоро това е нещо закономерно. Да не забравяме, че голяма част от интелигенцията и Вермахта на Третия Райх бе емигрирана не само към Аржентина, но и към САЩ и Канада, бе преселена и приета там, бе използвана и обгрижвана там.
     Те там си имат своите мрежи, организации, нестихващи амбиции. Сега, вероятно са си помислили, че отново им е дошло времето да излязат на сцената – за свой реванш. Но вече се вижда, че перспективата им е да катастрофират отново. Аз си позволих да прогнозирам това още през Май, тази година.
     Става дума за класическа западна война срещу православието и срещу славянството. Нека си спомним за Збигниев Бжежински и определените от него главни врагове на тяхната цивилизация.

     06.40 минути
     Но защо западните славяни сега застават откъм тяхната страна?

     Виждаме днес колко е голямо, стигащо до радикална враждебност, разделението вътре сред всички религиозни общности – вътре в исляма, вътре в юдаизма, вътре в християнството, вътре и в православието. Славянството също се раздели, бе разцепено на враждебни страни.
     Поляците славяни ли са? Но и анти-руси ли са – при това исторически с толкова много агресивни войни? Те католици ли са – с папска враждебност срещу православието?

     07.40 минути
     Руската църква в София, прогонването на свещениците, затварянето й?      Дали това не бе заради борбата кой да оглави и да използва ДАНС?

     Според мен, най-важното е, че сега българските специални служби са директно управлявани от няколко чужбински специални служби. Същото се отнася и за Правителството на Денков като цяло.
     Всички те ни натискат от сегашното състояние на хибридно воюване срещу Москва да ни въвлекат да воюваме директно срещу православието и срещу Русия – поне с един батальон наши войници и офицери.
     Същото са искали от нас през 1943-1944, като тогава първо е пострадал Цар Борис Трети, а после е имало заповед от бункера на Хитлер да се организира военен преврат и властта да се даде на верния им акад. проф. Александър Цанков (премиер след Деветоюнския преврат през кървавите 1923-1926, както и на Правителство в изгнание 1944-1945). Аналогията със сегашния премиер акад. проф. Денков е натрапчиво директна – а и двамата са се подвизавали като министри на „народното просвещение“. Дано не стигнем отново до определение като „най-безскрупулно правителство в Европа“ – сега по аналогия с правителството на Цанков преди 100 години.

     Сложен е казусът с „поместната“ Руска православна църква в София. Има реципрочна такава Българска поместна църква в Москва. Те имат особен и сложен статут. Служенето в тях би следвало да бъде с реципрочно съвместяване на български и руски духовници.
     Според мен, до момента, Българската ПЦ и негово високопреосвещенство Патриарх Неофит имат мъдро и перфектно поведение и позиции. Нека очакваме подобни премерени действия и мъдри решения и от страна на Руската ПЦ.
     Политическите игри и държавните действия около тях са съвсем друг въпрос, друго светско и властово измерение – не бива да ги смесваме.

     09.50 минути
     Това не бе ли опит да се смразят отношенията между България и Русия, между българския и руския народи?
     Вече има дълъг списък от натрупващи се такива опити: отмяна на 3 Март като наш национален държавен празник; опит да се смени името на Патриаршеския храм „Св. Александър Невски“; кампания Паметникът на Съветската армия и на нашето българско участие в победата над Хитлер да бъде преместен, разрушен, поруган.
     Всичко това говори за настойчиви опити и програма за заличаване на про-руската българска историческа памет и културен код, на духовните ни връзки и взаимност, това е програма за заличаване силата на символите и паметниците им.

     Да, но всичко това е извън гео-стратегическите баланси, както и в разрез с изконни културни кодове на народа ни. И поради това надали има добро бъдеще.
     Нека не забравяме, че в предишните военни години при Цар Борис Трети това не е правено и направено, самият той съкращава живота си поради това.
     За жалост, сега властта не се придържа към този здравословен баланс. Отново сме в състояние на война, засега само хибридна и в дистанционни форми.
     Освен другото, сега окончателно ни обезсилват като армия и въоръжение. Предадохме си 100-те БТР, сега искат да си предадем ракетните комплекси С-300. Още през 2001-2004 при влизането ни в НАТО ни унищожиха изключително могъщата военна авиация и страховитите ракети СС-23.
     Сега се хвалят, че щели бързо да ни превъоръжават. Но вече колко години чакаме прехвалените и само няколко F-16? Щели сме били да купуваме някакви Страйкъри – те дали няма да пристигнат също само на чертеж? Виждам класация на силата на сегашната българска армия – били сме на уж гордо 6-то място в рейтинга на балканските държави, но това означава, че сме на последно място.

     14.06 минути
     Разоръжиха ни, разоръжихме се, за да влезем в НАТО. Сега същото ли се прави и чрез войната в Украйна?
     Важното е да разбираме, че там на фронта вече две години се унищожава доброто руско оръжие, още от времето на социализма, изпразват се западните складове с такова оръжие, обезоръжават се армиите в Европа.
     Защо? За да станем, всички и под строй, бързащи купувачи на американско оръжие, на оръжието от Западния военно-промишлен комплекс. Това е ключова индустрия и трябва да се плаща за нея, да се увеличават поръчките, да се преглъщат свръх-цените, да има търпимост спрямо неизпълнени сделки за доставка.

     16.05 минути
     Властта на ПП-тата, на Кирил Петков и Асен Василев, на Христо Иванов не е ли ябсолютно беззаконие?

     Така е, още от самото начало на възкачването им на власт през 2021 год.
     Но те като партийна формация вече тръгнаха в процентите си надолу. Вече е вероятно през предстоящата 2024 те да се ударят в свое електорално дъно от 10%. Това по същество би било фатално за самочувствието и властовото им бъдеще.

     В тази връзка е интересно да се запитаме дали преди изборите за кмет на София именно затова изкараха на сцената Антон Хекимян?
     Това изглежда като хитричка игра на Бойко Борисов, който сега се готви да отстъпи в София и така да се направи на загубил, но през 2024 да вкара тези властови и алчни момчета в схемата си, да ги смели чрез структурите си и политически да ги смачка.
     Но по това бихме могли по достоверно да говорим едва след изборите, след като видим резултатите.

     Край на тази ПЪРВА част от интервюто     ПОСЛЕПИС:

     Относно ДВАТА РАКЕТНИ КОМПЛЕКСА С-300 на България.
     Ще ги предаваме на Киев и Зеленски, но след незаконно решение уж на Правителството (всъщност, то е взето еднолично от премиера Денков) се готвим да предоставим за войната на Киев срещу Москва. А това е последното силно българско оръжие за надеждна въздушна отбрана.
     Това е след предоставянето на 100 модерни и боеспособни БТР, руско производство.
     Това е сякаш окончателно обезоръжаване на българската армия – след това дали е останало нещо наистина съвременно и боеспособно за защита на страната?

     По същество под формата на помощ за Киев се прави такова обезоръжаване. Защо?
     Първо, за да сме слаби и зависими като държава и политика. И второ, за ни принудят да купуваме заместващи БТР от САЩ, както се разбра на огромна и непосилна за България цена от 1-2-3 милиарда. Това е подобно на самолети Ф-16 – с вече преди много години платени изкуствено много милиарди, платени само за техните чертежи, самолетите ги няма и скоро няма да пристигнат в България.
     Припомняме си унищожените – вандалски нарязаните модерни самолети СУ-25 и СУ-22 (оставени са малък брой СУ-25), самолети СУ-24 сега участват във войната в Украйна и в Сирия и се оказват боеспособни. През 2003 г. много от тези самолети бяха нарязани-унищожени – поне тогава да ги бяха продали, да им бяхме взели едни добри пари. Самолетите са вандалски нарязани, както през 2001 г. бяха нарязани стратегическите ни ракетни комплекси със страховити балистични ракети СС-23. Тогава имаме 8 ракетни установки с по две ракети, плюс една резервна ракета. Това бе жестока към нас тогавашна ЦЕНА за влизане-приемане на България в уж благотворителната организация НАТО.
     Всичко това е направено в изпълнение на „План 2004“ на Иван Костов, приет през 1999 год. Той предвижда могъщата българска военна авиация от 300-400 самолета да бъде редуцирана само до няколко 10-ки самолета – преди 20 години става дума за 90 самолета, сега се борим да имаме поне 10-ина боеспособни самолета. За съпоставка сега съседните Гърция и Турция имат модерни и летящи съответни 270 и 480 бойни самолета. Турция дори може и иска да строи самолети Ф-35.
     Преди това – като подготвителна фаза на вандализма спрямо българската армия през 1992-1994 г. са нарязани 16 бр. МИГ-21УМ, 9 бр. МИГ-23УБ, наред с това още са обезоръжени 19 бр. МИГ-21УМ, 8 бр. МИГ-23УБ (такива самолети също и досега участват и добре се справят във войната) – тогава са извадени от въоръжението ни общо 112 дееспособни бойни самолета. Всички тези самолети са били или ефективно оръжие, или подлежащо за консервиране като военно-временен запас на страната, който се складира в складове да чака, както се прави с предишна техника в САЩ. За повечето от тези бойни самолети е имало боеприпаси за водене на война за няколко години напред.

     Относно ИЗКУСТВЕНО УДЪЛЖАВАНЕ на войната в Украйна от страна на Запада:
     Става дума за официално пронунсираната и широко известна концепция за „воюване до последния украинец“. Това си е неприкрито цинична и геноцидна преди всичко английска концепция относно войната в Украйна.
     Това като част от общата западна стратегия с цел унищожаване на руското въоръжение в самата Украйна, в страни като България и Полша, Словакия и Румъния, Чехия. За да са принудени всички те после (вече е настъпил моментът, 19 месеца след началото на войната) спешно и в огромни количества да поръчат и да купуват западно въоръжение. При това да купуват на монополно високи цени, дори при факти за недостатъчно качество и ниска дееспособност. Примамката е, че обезоръжените страни щели били да върнат армиите си към боеспособност. Истината е в захранване на западното военно производство и милитаристична промишленост, на могъщите им Военно Промишлени Комплекси (ВПК).
     Нашите страни ще бъдат принудени да купуват от ВПК на САЩ, на Англия, на Франция. Специално в САЩ ВПК е мега-огромна корпоративна структура, която доминира в цялостната външна политика на страната.
     И вероятно съвсем не случайно, точно сега – август и септември 2023, на 19-ия месец от началото на войната в Украйна, в САЩ започнаха да изговарят истината, че Киев не може да победи, че Путин и Русия ще победят в тази война там, че е време за дипломатически преговори и за следвоенни договорености. Сега, когато предишното руско оръжие вече е унищожено в огромната си част, „складовете вече са празни“, и е дошло време за голяма опашка с дълбоки чували с пари за военни поръчки към западните военни корпорации. Всъщност, вече е благоприятно време за приключване на агонията на Киев, а и на Европа, а и на НАТО като губеща в битката – времето е дошло за следвоенните несметно огромни корпоративни и олигархични печалби.

     Западът започна да се ОТВРЪЩА от Зеленски и воюваща Украйна.
     Стига вече прехласване, наивно ръкопляскане, гледане с възторг към артиста Зеленски и миловидната му Елена. Мина времето на престорената еуфория и влюбеност по сметка. Сметката вече се измени, става друга.
     Фактите за отдръпване на Запада от Киев се натрупват скоротечно и със страшна сила – с шокова скорост само през последните два месеца, август и септември 2023, когато вече няма как да не се признае пълната стратегическа и тактическа военна катастрофа на венцехвалената и прехвалена офанзива на ВСУ срещу руските сили. Първо, те се забавиха с поне 6 месеца, и второ, още на 2-рата седмица от контранаступа се видя, че не са способни да пробият дори първите отбранителни линии на руснаците.

     Относно обръщането на Запада от любимеца Зеленски и Киев може дълго да се изброява:
     @ Важни страни от Европа, начело с Полша, отказват да внасят украинско зърно и друга земеделска продукция от замърсена и дъмпингова Украйна – жалко, че правителството на Денков прави обратното. @ Полша на Анджей Дуда и Матеуш Моравецки вече се обърна и контрира Киев: първо, за да предпазва себе си да не бъдат завлечени при предстояща капитулация; второ, защото най-после си спомниха за 100-ци хиляди избити поляци от нацистите на „Голичина“, от любимите днес „бандеровци“; трето, защото се готвят с марш-на-скок да си вземат превземат своите 3-4-5 области в остатъчна Украйна – но преди това е нужно да обявят за виновни политиците в самия Киев. @ Вече се затварят формите на издръжка и помощ за украинските бежанци, започват да ловят мъжете и да ги депортират към армията на Киев. @ Настоява се за спиране на огромната финансова подкрепа към Киев, говори се, че западните фондове за това вече са изчерпани. @ Продължават да не изпращат към Киев уж страховитите си танкове, ракети и самолети – обещават малки бройки, но след доста време, все пак изпращат малки количества, колкото само да провокират мечката. @ Все повече гласове говорят и призовават да се премине към дипломатически преговори и разумно излизане от военната ситуация. @ И т.н., и др.под.

     ПОКАЗАТЕЛНА ДЕМОНСТРАЦИЯ за оттеглянето от безрезервна подкрепа за Киев и Зеленски бе хладното и дистанцирано посрещане на Зеленски и прекрасната Елена в Ню Йорк на Генералната асамблея на ООН, 19-20 септември 2023 год.
     Досега Зеленски (3 + 2 години след 2019 год.) от трибуната бе посрещан с овчо възхищение и бурни-нестихващи ръкопляскания. А сега казват, че пленарната зала по време на пламенната реч на Зеленски (19 септември) е била полу-изпразнена, снимките са показателни. Не малко от делегациите са излезли и отишли да пият колективно кафе. Имало е други не малко делегации, които за приличие са останали в залата, но техните ръководители демонстративно също са се измъкнали навън за по едно телефонче. И … никаква директна и еднозначна декларация срещу Русия и Путин, нищо от предложенията на Зеленски и исканията от Киев не бе чуто и възприето като позиция и действие.
     Сега, в Ню Йорк пред ООН, Зеленски за първи път бе плъзнат по пързалката на вече излишен в глобалните западни сметки, вероятно с вече прочетена марионетна присъда от господарите му. Всъщност, бе показано на Света, че ще има нещо вярно в съответствие с предсказано точно за тези месеци вероятно негово елиминиране (от историята са всеизвестни 2-3 начина за това) – за да се търси и намери някаква по-омекотена форма на власт в Киев, която да е по-удобна за Запада, за който вече е дошло времето да се измъква от кашата на тази безумна война – за да си остане все пак с повечко ползи и минимизирани поражения.

     Леденият душ над Киев и Зеленски от Ню Йорк (19-20 септември) бе направен опит да бъде частично компенсиран чрез публично одобрение и умиление в очите, отново с френетично всеобщо ръкопляскане като към един ПРЕСТАРЯЛ УЖ ГЕРОЙ от предишната война срещу Русия – така бе предоставен актьорски мизансцен на Зеленски, той да вдигне победоносно юмрук. Ръкоплясканията към стария нацист се пренесоха като адресат и емоция към сегашния.
     Председателят на парламента, Антъни Рота, представи на събранието 98-годишния НАЦИСТ-ВЕТЕРАН от Втората световна война (ВСВ) Ярослав Хунка – само ден след трибуната в ООН (21 септември). Либералите в пленарната зала ликуваха пред един нацист, демократите се умиляваха от един герой на геноцида през ВСВ.
     Хунка се оказа наистина презаслужил нацист – служил е в 14-та гренадирска дивизия на „Вафен“ на уж благотворителната институция SS, по-точно в 1-ва украинска дивизия, т.е. в дивизия „Галиция“. И така дядо Хунка е бил съучастник и е лично отговорен за масова смърт на огромно количество евреи и поляци. За тази дивизия и уж благородниците в нея самият Гьобелс се е произнесъл, че „те са озверели говеда, но сега ни трябват, за да се справят с враговете ни“. Тогава са били необходими, очевидно и сега са им необходими.
     Лошото е, че това не остана безнаказано. Еврейски организации се възмутиха заради поругаването чрез една такава демонстрация на милионните жертви от геноцида на Холокоста. Медиите не се забавиха и разразиха световно възмущение и негодувание. Още на другия ден Антъни Рота бе принуден да наведе гузно глава, да си подаде оставката, казвайки в своята прощална реч следното: „НЕ се чувствам ДОСТОЕН да изпълнявам длъжността (председател на Камарата на общините на Канада, от Либералната партия на Канада), доколкото, отдавайки почит към въпросния нацист (Ярослав Хунка), паметта на жертвите от нацисткия режим (през ВТВ) е поругана.“
     След него и младият напет Джъстин Трюдо се отметна и заклейми събитието и Хунка. После пък откъм Варшава поискаха от Канада да им предостави списък с всички нацисти от ВСВ, които са били приютени и обгрижвани в Канада, после…
     После замисълът се провали катастрофално. Вместо да бъде компенсирано в Канада демонстрираното в Ню Йорк отвръщане от Киев и вече недолюбването към Зеленски, стана точно обратното. Стана развенчаване на западния мит, че Киев и Зеленски не водят срещу Москва и Путин втора нацистка война, че бидейки еврейн самият Зеленски нямало било как да води нацистка война и нямало как да фашизира народа и нацията си.
     Евреите се забавиха цели 19 месеца да признаят реалността и да накарат западния свят да се вгледа внимателно във фактите и да признае тази истина. Но сега чашата преля и се разплиска грозно. И те реагираха, произведоха скандала, скандалът се разрази като световно цунами, което вероятно най-после ще вразуми огромно количество умове, които вече втора година са заслепени от пропагандата.
     Стана така, че Светът видя и прозря, остава скоро да го и признае официално, че в Украйна от 2014 г. става дума за неонацизъм, а от 2020 г. става дума за воюване на Запада за втори път срещу Русия, а по същество срещу православието като религия и философия, и срещу славянството като жизненост и специфична цивилизация. Тук е времето да си припомним за гуруто на външната политика на САЩ и на глобалната политика на западната империя, да си спомним за Збигниев Бжежински, който откровено и ясно, категорично и безусловно казваше, че основен враг на Запада са именно православието и руското славянство.

     Западът вече се отдръпва от Зеленски и Киев, докато нашето правителство на Денков продължава да ПРАВИ ОБРАТНОТО – все едно са малоумно недоразвити и се забавят с поне 6 месеца спрямо развитието на глобалната ситуация и контекст.
     @ Дават ценните ни 100 БТР на Киев. @ Сега се готвят да предадат и уникалните за нашата надеждна военна защита комплекси С-300. @ Ще правят нова огромна военна база на САЩ край Ямбол – с 5000 американски военни. @ Произведоха отново чутовен дипломатически скандал срещу Москва – обявявайки за опасни агенти трима духовници, изгонвайки ги по особено унизяващ начин от територията на страната. @ Така затваряйки Руската църква в София, правейки грозна провокация към разцепление сред БПЦ и нашия Свети синод (както преди 30 години). @ И т.н., и др. под.

     Докато колективният Запад вече публично се обръща от Киев и започва да се дистанцира от Зеленски, нашето правителство продължава да изпада в слугински възторг пред „героизма на Киев и Зеленски“. Говори се преди всичко чрез военния ни министър, който провежда екстремистка анти-българска политика и който по никакъв начин не опровергава масовото убеждение, че той продължава да действа като служител на украински специални служби и институции. Правителството все повече бърза да подари и предаде на Киев и малкото останало българско въоръжение, предпазващо България, все още даващо ни някакъв ресурс за независима държавност.
     За политическо малоумие ли става дума? Или отново за Западен проект чрез България да се възбуди един компенсиращ Южен фронт срещу Русия и Путин, на който слугински се сътрудничи.
     Ако успеят да го сторят именно чрез България, при наличие на непреодолимо народностно русофилство, то това би било огромен компенсаторен успех за краха на западната политика в Украйна и чрез Киев на Зеленски. По това вече са публикувани сериозни анализи, реалистични и плашещи. В това поле е изключителна ролята на посланика на САЩ в София, не случайно виждаме ежедневната му публична активност по всеки от горещите казуси. Той е дипломат със специална квалификация в такива процеси, в случая човешкият капацитет е в синхрон с огромната по значимост задача на западната политика във и чрез България – в края на тази преломна 2023 и вероятно в началото на още по-преломна следваща 2024 год.

     Край на послеписа към ПЪРВА част
Обратно в началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал