ДАРИК радио, водещ Мария Черешева
17 ноември 2020
6-ти ден след скандала от 11 ноември


Линк към сайта на Дарик радио (аудио; цялото предаване е 46,16 минути, частта с проф. Гер-джиков е от 06,08 до 11,10 минута в интервюто): darik.bg/ ...
Линк към сайта на проф. Михаил Мирчев mirchev.bg: mirchev.bg/ ...
Линк към You Tube канала на проф. Михаил Мирчев (видео): youtube.com/ ...


Гледай видеото тук
Интервю с проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийски университет

ПРОКАРВА ЛИ СЕ ОМРАЗА срещу малцинствата?
Омраза и загриженост?ТЕКСТ от Стенограмата на предаването, частта от интервюто с проф. Герджиков:

Мария Черешева: Да чуем реакцията на проф. Герджиков. Всъщност, какви мерки са предприети от страна на администрацията на университета? Всъщност, Вие в лично качество, как определяте казуса?

Проф. Герджиков: Ще започна с това, че Софийският университет, разбира се, има една много либерално-демократична среда. В нея и дума НЕ може да става за расизъм, или недай си Боже, за антисемитизъм.
     Напротив, ние сме в постоянно партньорство с еврейски организации, имаме съвместни събития, заедно даваме почит на жертвите на Световния ден на Холокоста и така нататък. В този смисъл аз съм силно смутен от писмото на колегите.
     Това, което не споменахте е, че то е от Студентско общество за равенство при СУ – един клуб в Софийски университет на студенти, създаден преди две години (2017).

     Смутен съм, защото след случая с преподавателя, за който стана дума, те обобщават БЕЗ всякакви доказателства твърдения за Софийския уиверситет като цяло. Те ми се струват меко казано пресилени, да не кажа абсолютно неверни.
     Например, става дума за „зачестили случаи на преподаватели, защитаващи расийски, фашистки, антисемитски псевдонаучни тези“. Това е напълно БЕЗпочвено твърдение, особено пък за Софийски университет.

     На сайта на този клуб писмото е публикувано под надслова „Без нацисти в университета“. (Публикувано е вечерта на 11 ноември)
     За съжаление има и активистки привкус, защото Студентското общество за равенство, което аз винаги съм подкрепял, още от създаването му, мисля, че господин Тетевенски ще потвърди това,
изпрати писмото до мен, но едва след края на работния ден, едва вечерта на 11 ноември, в 19 часа вечерта. И в същия момент го изпрати и до всички медии.

     Така аз, на сутринта на 12 ноември, преди да съм прочел писмото, вече имах запитвания от медии, на които тогава нямаше как да отговоря.
     Сега за съжаление също е още рано да отговоря какво ще предприемем. Тъй като случаят веднага беше поверен на Етичната комисия в СУ. Тя ще го разгледа и след като приключи, надявам се до края на седмицата (20 ноември), тогава ще предприемем някакви действия.


Мария Черешева: А това ли е единственият иструмент за реакция от страна на университета? Вие в качеството си на ректор можете ли да предприемате еднолични действия във връзка с такива казуси?

Проф. Герджиков: Разбира се, че аз трябва да предприема тези действия, а не някой друг орган, тъй като аз съм работодателят.

   Но НЕ мисля, че трябва да приемем някого за виновен, само защото той е бил обвинен.

     Би трябвало да се проверят твърденията на колегите. Вероятно част от тях са верни.
     Аз успях да прегледам една-две от лекциите – те са осем, и се изисква доста време, за да се прегледат осем часа лекции.
     В същото време би следвало да сравниш лекциите, с онова което са казали студентите.
     Да ги сравниш и с това, което самият преподавател е написал под лекциите (в подробна анотация към всяка от лекциите в неговия You Tube канал). Защото то е много различно от онова, което той казва в самите лекции.

   И преди да осъдим някого, ми се струва, че е добре да прегледаме всички факти..


Мария Черешева: И все пак на базата на това, което видяхте, какво смятате – в лично качество.

Проф. Герджиков: Моето лично мнение, с което не мога да ангажирам никого, защото наистина трябва да се видят всички лекции.
     Основният проблем дотук беше, че всички, които говорят и всички, които се подписват, масово НЕ са изгледали лекциите.
     В най-добрия случаи те са прегледали конспекта отдолу (анотацията под всяка от лекциите в You Tube канала) – текст с 15 реда. А в най-лошия случай, дори това не са направили, а са прочели само Писмото на колегите (обвинителното от 11 ноември).
     Всъщност, трябва да се видят лекциите. Защото от тези една-две лекции, които аз видях, нещата в самите лекции не са като това отдолу (в анотацията). Много често това отдолу са провокативни фрази, които преподавателят опровергава по време на лекции.
     В някои случаи той използва такава провокация (като методика на преподаване и осмисляне на проблематиката). После не само показва, че не е вярно, но я нарича и „елементарно мислене“ в един от случаите, на които попаднах. Т.е. това НЕ са неговите мисли, това което той смята.


Мария Черешева: Аз също мога да кажа, че гледах извадки от самите лекции на проф. Мирчев, не говорим само за цитати от писмото на Студентите (обвинителното от 11 ноември), в които се казва, че ромите са агресивен етнос.
     Тази теза той защити в предаването по bTV „120 минути“ (пред Мария Цънцарова), включително казвайки, давайки пример със Столипиново в Пловдив. Аз като журналист съм посещавала многократно това място и не бих казала, че съм била обект на агресия от когото и да е.

Проф. Герджиков: Това казвах, когато ме прекъснахте.
     Въпреки всичко, което казах е очевидно, че той използва стереотипи, които смята за верни и които казва и на студентите, което е напълно неправилно и находящо. Той е много краен и в този смисъл проблем има. И затова казвам, че ние ще вземем съответни мерки.

   Това което ме притеснява е, че има голяма разлика между
   това да използваш стереотипи
   и това да прововядваш нацизъм и фашизъм
   както се твърди в Писмото срещу него.

     Трябва да правим разлика между тези две неща.
     Най-малкото, защото, когато някой наистина използва езика на омразата и проповядва нацизъм и фашизъм, никой няма да ни повярва, ако непрекъснато го казваме за други хора.


Край на текста на Стенограмата от интервюто с проф. ГерджиковТЕКСТ-АНОТАЦИЯ в Сайта на Дарик радио към интервюто:

     Има ли пространство за прокарване на расистки, антисемитски, ксенофобски и сексистки тези в най-старата академична институция в България – СУ "Климент Охридски"?
     Докъде се простира академичната свобода и кога тя може да търпи ограничения?
     Как могат студентите да сигнализират за прояви на дискриминация и какви са механизмите за реакция на учебните заведения?
     Скандалът с онлайн лекциите на проф. Михаил Мирчев, съдържащи проблематични квалификации за различни етнически групи.
     То е повод да обсъдим тези и много други въпроси с ректора на СУ "Климент Охридски" Анастас Герджиков, със студента и един от инициаторите на сигнала срещу проф. Мирчев Стойо Тетевенски, както и с преподавателката по социология във висшето училище д-р Мила Минева.Край на анотацията от Сайта на Дарик радио към това интервю

Обратно в началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал