ДАРИК радио, водеща Мариана Корчатова
13 ноември 2020
2-ри ден след скандала от 11 ноември


Линк към сайта на Дарик радио (аудио; 3,11 минути): darikradio.bg/ ...
Линк към сайта на проф. Михаил Мирчев mirchev.bg: mirchev.bg/ ...
Линк към YouTube канала на проф. Михаил Мирчев (видео): youtube.com/ ...


Гледай видеото тук
Интервю с проф. Михаил Мирчев

ИМА ЛИ РЕЧ НА ОМРАЗАТА в лекциите
на проф. Михаил Мирчев?
Реч на омраза или реч на загриженост?Студент- активист: Например той (проф. Михаил Мирчев) изтъква в своите лекции редица стереотипи за ромите, квалифицира ги с конкретни обидни изрази – цялостно ромите имам предвид. Например, той ги нарича хитри, обяснява как ромите ще превземат България – едва ли не е заради високата им раждаемост.

     Проф. Михаил Мирчев: В лекциите ми ясно се каза, че ромите са едно много специфично малцинство, което има свръх раждаемост спрямо българските турци и българските християни. Поради това те към 2060 година ще станат от порядъка на 25% от цялото население.
     Част от тях са достътъчно образовани, с професии хора, интергрирани, живеят по много нормален и законен начин. Но нали има и ГЕТОроми. В България ГЕТОромите са, според мен, около 40% от всички роми.
     Така че пак НЕ говорим за всички цигани. Никой никога не обобщава, не обобщавам на някаква етническа основа, при това с негативен знак.
     Просто се прави диференциация.


Студент- активист: (проф. Михаил Мирчев) Разказва директно за бежанците от Пакистан, Афганистан, Ирак. И ги нарича негодни за образование, казва, че те не са пригодени за нашата цивилизация. Всъщност, той разказва, че те са примитивни и са годни само за някакъв много примитивен ръчен труд тук.

Проф. Михаил Мирчев: Никога не правя обобщение. Бежанци като цяло няма, защото те са разнородна група.
     Има бежанци образовани, които искат да се адаптират към тукашната култура, които искат да работят нещо нормално, и т.н.
     Но има и обратно – бежанци, които са абсолютно неграмотни. Можем да храним само голяма илюзия, че те ще дойдат тук с добра воля.
     Те тук, в България като една цивилизована европейска държава, каква работа биха могли да вършат? Някаква с ръчен труд, най-обикновена, типично гастарбайтерска. Работа при какви възнаграждения? Разбира се, при мизерно ниски възнаграждения, и т.н. За това става дума в тези лекции.


Студент- активист: И заключението, всъщност на професора е, че проблемите на обществото, тези проблеми, които той така едностранчиво разсъждава, без да прилага реални факти, а само с тези, които отдавна са отхвърлени, това са расистки тези, неговото заключение е, че всъщност проблемът е демокрацията. И затова предлага, че единственото, което може да оправи проблема е „диктатурка“. Това е негов израз.

Проф. Михаил Мирчев: В порядъка на шега, аз съм човек, който понякога се шегува, изрекох думата „диктатурКА“.
     Но аз никога не съм говорил против демокрацията. Аз съм демократ човек.
     Проблемът е, че тя би трябвало да бъде здрава демокрация, а не изродена демокрацията. Правите ли разлика между здрава, нормална демокрация и изродена демокрация?


     Край на текста на Стенограмата от интервютоТЕКСТ-АНОТАЦИЯ в Сайта на Дарик радио към интервюто:

     С отворено писмо срещу реч на омразата на расова и етническа основа в лекции на проф. Михаил Мирчев излязоха от Студентско общество за равенство в СУ „Св. Климент Охридски“. Те настояват и за незабавното уволняване на професора.
     „В лекциите от курса „Социална работа с ЕТНО групи“, които са качени в You Tube, проф. Мирчев квалифицира ромите и бежанците с обидни изрази", разказа Стойо Тетевенски от Студентското общество за равенство в Алма матер.
     „Никога не съм обобщавал, при това с негативен знак“, заяви проф. Михаил Мирчев пред Дарик радио.

     Междувременно други студенти в свое писмо застанаха в защита на професора. „Изразяваме категоричното си несъгласие с манипулативните твърдения, изложени в писмото, както и с абсурдните искания, които се поставят“, гласи част от текста.

     Чуйте още от думите на Стойо Тетевенски и на проф. Михаил Мирчев.
     С тях разговаря Мариана Корчакова

     Край на анотацията в Сайта на Дарик радио

Обратно в началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал