Offnews, 20 октомври 2015
www.offnews.bg/...

МИРЧЕВ: НА БАЛОТАЖ ЩЕ СЪМ И
ТОВА НЕ Е ПОДАРЪК ЗА РОЖДЕНИЯ МИ ДЕН


Интервю на Юлиана Ончева


     Михаил Мирчев е роден на 24 октомври 1954 г. в София. Професорът по социология в УНСС, който е кандидат на БСП за кмет на София, не очаква обаче да отиде на балотаж срещу Йорданка Фандъкова като подарък за рождения си ден - за това работихме много през цялата кампания, казва той в интервю за OFFNews.

     - Г-н Мирчев, обявихте, че със сигурност ще бъдете на балотаж срещу Йорданка Фандъкова, правихте ли социологическо проучване за местния вот?
     - Да, правил съм проучвания за вота, на балотаж ще съм и това не се основава само на моите данни, а и на проучвания на колеги. Става дума по-скоро за анализ, но и без това няма кой друг да е на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ в София. БСП ще е на второ място доста пред Реформаторския блок. Надявам се, че особено на втория тур за мен ще гласуват не само избиратели с леви убеждения, с каквито съм и аз, а доста повече хора, които търсят честен и разумен човек за кмет.
     Разбира се, всичко това ще се случи, ако и изборите са честни, ако няма фалшификации.

     - Вие вече обявихте, че "просто си платихме вота" се готви и в София, ГЕРБ Ви призова да кажете откъде имате данни и доказателства, даже сезираха прокуратурата. Ще отговорите ли?
     - Имам информация от хората, с които се срещам по време на кампанията. От гражданите, от наблюдатели... На тези избори ще се купуват гласове, както на нито един вот досега. Но информацията ми е от неофициални източници, разбира се.

     - Какво друго Ви казват хората, с които се срещате? Какво искат да им обещаете?
     - Хората не искат обещания само за това или онова конкретно нещо, става дума за промяна на модела на управление. Това е най-важното и това предлагам аз. Моделът на корупционни практики в София, на строителството на завишени цени. Виждате ежедневно колко много обекти в София се оказват с лошо качество! Правят се тротоари, които се оказват изровени след 2-3 месеца. Ремонтира се булевард - асфалтът се нагънал и се появява пропадане, дупка. Изтичат десетки милиони левове от софийския бюджет, а общината почти никого не глобява. Трябва да спре ремонта на ремонта, за който плащат хората.
     Градът има много проблеми, не може в 21-и век да имаме толкова много квартали с липсваща канализация например. В Лозен се оказа, че има проблеми и с водопровода, водата се замърсява. Да не говорим за неосветените улици извън центъра, за несигурността.

     - По време на кампанията си засегнахте и гробищата, политиците обикновено избягват подобни мрачни теми?
     - Може да са мрачни, но са част от живота на хората. Гробищата на София са превърнати в поле, мръсно, непочистено, обрасло, дори на Централните софийски гробища е така. В същото време искат да глобяват хората за неподдържани гробове.
     Аз говоря дори за превръщането на гробищата в туристически паркове - там са вечните домове на българските герои, можем да ги показваме с гордост. Но това е само едно от нещата, които трябва да се променят в София.

     - Вие с какво ще започнете, ако станете кмет?
     - На първо място с ревизия на договорите и на общинските фирми, като "Топлофикация" например, договора със "Софийска вода". За да пресечем корупцията на "Московска" 33. На второ място - ще отстраня главния архитект Петър Диков, защото съм убеден, че 70% от безумията в София идват и минават през него. На трето място - отстраняване на зам.-кметове, на шефове на общински предприятия, но запазване на администрацията, която може да работи за доброто на София и софиянци.

     - Имате ли подготвен екип, с който бихте искали да управлявате заедно София?
     - Да, в голяма степен. Тествах хората, с които мога да работя в управлението на София и по време на кампанията сега. Защото съм убеден, че работата трябва да се върши с добър екип, който умее да работи в синхрон.

     - Ще поканите ли някой от опонентите си в надпреварата за зам.-кмет?
     - Е, Вили Лилков и Йорданка Фандъкова няма да поканя. Може би някой от по-малките партии. За мен е важно в управлението на София да са хора професионалисти, експерти, дори технократи.

     - Не споменавате Георги Кадиев, той не е ли експерт?
     - За Георги Кадиев изобщо няма какво да говорим.

     Край.


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал