Nbox, 16 октомври 2015
www.nbox.bg/...

ПРОФ. МИХАИЛ МИРЧЕВ ПРЕД NBOX:
КОРУПЦИЯТА В СОФИЯ Е ШОКИРАЩА

Фирми, близки до местната власт, прибират милиони от столичния бюджет и печелят по схемата „ремонт на ремонтите“, заяви кандидатът на БСП за кмет на столицата


     - Проф. Мирчев, от БСП издигнаха кандидатурата ви за кмет на Столична Община. Вие сте преподавател по социология и години наред активно участвате в проучванията за нагласите на обществото. Погледнато от тази камбанария, какви са шансовете ви за успех в град, който е завоювал името си на дясно-центристки бастион?
     - Считам, че ако спрем системата за фалшифициране на гласове, наложена от Цветан Цветанов, ще отида на балотаж срещу г-жа Фандъкова. Първо нека да видим каква ще бъде дистанцията между нас при вота на първия тур. Ако тя е в порядъка на 70 000 – 80 000 гласа, имам реален шанс да стана една от изненадите на тези избори. Ако обаче дистанцията е в порядъка на 100 000 – 110 000 гласа, задачата ще е доста трудна. Очаквам на първи тур да ме подкрепят около 23-25% от столичани. Това е целта ми. Все пак, ако ме подкрепят повече хора, дори и при загуба, това ще бъде знак, че завоят на софиянци към лявото политическо пространство вече е започнал. Казвам това, защото политиката е бягане на дълго разстояние.

     - Ще вземе ли АБВ част от гласовете на Вашите избиратели?
     - Партия АБВ каквото е могла, вече го е взела. Убеден съм, че скоро ще станем свидетели на обратния процес – хора, гласували за тях – сега ще дадат вота си за БСП. Част от тези, които дадоха гласа си за тях през 2014 г., днес са разочаровани от участието им в съвместното управление с ГЕРБ. Очаквам особено на втория тур, че ще бъда подкрепен от тези избиратели, които традиционно стоят в ляво.

     - При победа на изборите, какво ще бъде първото, с което ще се захванете?
     - Първото е да направя ревизия и да преразгледам договорите на Столична община, която е шампион по непрозрачност и бандитско-мутренско управление. Акцентът ще бъде върху заложените в контрактите параметри на гаранции. Там, където те не ме удовлетворяват, ще искам анексиране.

     - Защо точно гаранциите?
     - Осъществяват се много големи инфраструктурни проекти, при които има три основни проблема. Непрекъснато се строят нови магистрални отсечки, нови кръгови движения, изграждат се нови метростанции. Между другото в момента има нова програма за закупуване на модерни коли за градският транспорт, с които да се подменят остарелите трамваи, тролеи и автобуси. До тук добре - похвално. Но, първо винаги става въпрос за увеличение 2-3 пъти на тяхната цена. Това се случва винаги през последните години, което означава само едно - че корупцията, която се шири е в Столична община е шокираща. Тя е във фантастично големи размери, което говори само едно - тя е предварително пресметната.
     Навремето при Иван Костов имахме един министър, който успя да си завоюва прозвището „министър 10%“. Сега със сигурност можем да говорим, че в София има зам. – кмет, който си е заработил титлата „зам. – кмет 50% - 60%“. За такъв размах на корупцията говоря. Когато, например, 1 км. от магистралата на Южната дъга вместо 2 млн. лева струва 8,5 млн. лева, за какво говорим? Второто е качеството. Тези дни чета, че има пропадания на пътен участък на бул. „Александър Малинов“ в „Младост 4“. Кога го направиха – преди няколко месеца. Виждате бул. „Цариградско шосе“, виждате и как плочките по тротоарите на третия месец се изравят и започват да приклопват. Това означава - прави нещо, но то е толкова некачествено, че започва веднага да се ремонтира. Най-лошото е, че за тези ремонти отново се плаща, вместо цената за тях да влиза в гаранцията. Така се дават нови десетки милиони, и най-лошото е, че тази пари се взимат от джоба на столичани.

     - Можете ли да подкрепите думите с пример?
     - Има една много любопитна схема, по която работи Столична община. Сключени са договори с шест фирми – с по една за всеки район в София. Те имат ангажимент да запълват дупките, които остават по пътищата след зимата. Гаранцията на дейността им, обаче е една година - т.е. – запълват ги с некачествен асфалт, минава новата зима и дупките пак се изравят. Фирмите, които стоят близко до местната власт, отново сключват договор с общината за една година и така до безкрай. Те прибират по 30 млн. лева от столичния бюджет и печелят по схемата „ремонт на ремонтите“. Въпросът може лесно да се реши. Договорите се сключват вместо за една година - с петгодишна гаранция така, че в продължение на 5 години да поемат въпросните разходи от некачествено свършената от тях работа. Затова казах, че ако стана кмет, първо ще преразгледам гаранциите по договорите.

     - Как се управлява днес София?
     - Според мен безумно. Основание за това ми дават редица факти, с които се сблъсквам. Например – никъде в интернет не са обявени финансовите отчети за миналата година на най-големите дружества, в които Столична община има или 100% участие, или мажоритарен дял. Никъде не може да се види каква е тяхната печалба, имат ли задълженията и в какъв размер са, какви несъбирания имат. Това са около десетина огромни дружества, които управляват столичното метро, електротранспорта и автотранспорта в столицата. Сред тях са и Топлофикация, Софийска вода, Софийски имоти, Центъра за градска мобилност, Софийски пазари и т.н. Не може тези фирми да са публични и да няма информация дали работят на загуба, както и къде отиват приходите им.

     - Въпреки, че няма публични данни за финансовата дейност на тези дружества, вие все пак изхождате от някаква база, въз основа на която правите изводите си.
     - Ще дам пример с „Паркинги и гаражи“. При наличие на 16 000 паркоместа в столицата, годишните приходи на дружеството са едва 1 млн. лева. Ако пресметне, излиза, че за едно паркомясто в синя или зелена зона общината печели по 2 лева на ден, което е абсурдно. Всички знаем, че престой на автомобил за едни час в центъра на София е 3 лева. Още повече, че паркоместата са заети 12 часа през деня. Това говори, че няма никаква отчетност. Къде потъват тези пари?

     - Имате ли отговор на този въпрос?
     - Корупция, корупция и пак корупция. Никой разумен човек не може да има друг отговор.

     - Като стана въпрос за пари, нега да поговорим за бюджета на София.
     - Бюджетът е свръх централизиран и нестигащ до крайните квартали, което е абсолютен негатив. Районните кметове не разполагат с никакви собствени средства. На това трябва да се сложи край и това е категоричната ми позиция, която изцяло се подкрепя от БСП. Бюджетът задължително трябва да се децентрализира. Това е изключително важно за обикновения човек, за средностатистическия софиянец. Много е простичко, ако се делегират права на районните кметове да разполагат с определен процент от средствата на Голяма община, те ще могат да оправят тротоарите, да направят скосявания по тях, за да могат инвалидите по-лесно да се придвижват, ще изградят и по няколко детски къта. Много по-лесно ще може да се работи в услуга на хората. Вместо това, те пишат и искат пари от Столична община за най-дребните ремонтни дейности, които крещят да бъдат свършени в районите им. Така ще има и по-голям контрол и върху изпълнителя, за да не се плаща по няколко пъти за едно и също. Друг проблем е голямата зависимост на бюджета на София от еврофондовете.

     - Ако проектите, които се изпълняват с пари от Европа, се правят коректно, не би следвало да има проблеми.
     - Има опасност да ни спрат еврофондовете, защото от ГЕРБ крие каква е истинската ситуация с проектите, финансирани от Европа. Сама виждате, че непрекъснато някакви инвестиции , които се случват по линия на Брюксел, висят с реализацията си. Основната заплаха идва от там, че зависимостта на бюджета на София е прекалено обвързан с парите от ЕС. При некоректно изпълнение на проектите плащанията по тях ще бъдат отрязани, което означава, че ще останат за сметка на столичния бюджет, а той и без друго е в риск. Реалният дефицит на бюджета на София е около 1,8 млрд. лева.

     - Въпреки това тези проекти дават шанс за допълнителни средства за модернизацията на София.
     - Материята е много специфична, затова ще назнача можещи и знаещи хора, които компетентно да пишат и проследяват изпълнението на европроектите. Там трябва да се отреже идеята, е еврофодовете са блато, в което се прави несметна корупция. Не трябва да се счита, че тези пари са предназначени за открадване, с каквито цели се ползват през последните години. Те трябва да се инвестират само за подобряване живота на гражданите и доизграждане облика на София, като още по-модерна европейска столица.

     - Каква очаквате да бъде политическата конфигурация в новия местен парламент?
     - В новия Столичен общински съвет очаквам да влязат 15-20 социалисти, ГЕРБ да получи около 25 места, Реформаторския блок - 5-6 места, а АБВ - 2 места.

     - Казахте в началото на интервюто, че ще има купуване на гласове. Каква е схемата?
     ГЕРБ участват в заверата на проф. Михаил Константинов, затова не правят прогнози за вота на софиянци. Така ще се улесни манипулацията на обществото. Същата схема беше разиграна и на президентските избори през 2011 г. Майсторът на купуване на гласове е втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Той е създател на модела на измамата, който и на тези избори ще проработи. Като пример ще посоча манипулацията с удължаването на изборният ден с един час. За това време тълпи гласуващи хукват да пуснат вота си, който се търгува по 100-150 лв. Освен това се прави и криминална подмяна на протоколи в секционните комисии.

     - Какви пари ще се разиграват още?
     - Купуването на един човек от избирателна секция върви по 1000 лв., а цялата за секция сумите вървят между 20 и 40 хил. лв. Очаквам в нощта на изборите в "Арена Армеец" да има организиран хаос, за да могат да се подменят протоколите. Така е беше и президентските избори, когато протоколите бяха предавани в зала "Универсиада". Този хаос се очаква заради факта, че отново няма достатъчно техника. В София има 3 МИР и 25 избирателни района и само една ОИК, в състав от 19 души. Тези хора ще трябва да приемат вота от 1500 секции или 6000 протокола. Всичко е организирано вече.

     Край


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал