Дневник, 13 октомври 2015
www.dnevnik.bg/ ...


ЗАД ФАНДЪКОВА ИМА БАНДИТСКИ СТРУКТУРИ И ТЯ ГИ ПРИКРИВА

Проф. МИХАИЛ МИРЧЕВ, кандидат за кмет на София от БСП – Лява България


Интервюто взе Георги Марчев, 7 октомври 2015


     „Дневник” започва поредица от интервюта с кандидати за кмет на София. В тях са зададени и част от въпросите на неформалната група „Право на град”, в която са събрани различни хора – архитекти, политолози, социолози, общественици и други, обединени от идеята да влияят за по-добро управление на София и по-добра градска среда.
     Михаил Мирчев е издигнат за кандидат за кмет на София от БСП. Той е професор по социология в Университета за национално и световно стопанство. Собственик е на социологическата агенция АССА-М.


     – Каква оценка поставяте на управлението на София от досегашния кмет Йорданка Фандъкова?
     – Четири плюс на Фандъкова. Три минус на ГЕРБ.

     – Защо по-ниска оценка на ГЕРБ?
     – Прекалено много безобразия – свръхоскъпяване на големите обекти, което означава корупция в особено големи размери.
     А на Фандъкова четири плюс, защото вече два пъти общувам с нея и моето впечатление е, че тя е човек с качества. Общо взето, разбира проблемите, проявява завиден интелект, дори сила на характера, защото забелязахте ли колко тежка беше ситуацията в понеделник по време на предизборни дебати по Българската национална телевизия. Петима кандидати - мъже, облечени в черни костюми, я критикувахме и тя издържа на всичкото това, което е едно достойнство на личността.

     – Кои са основните проблеми в града?
     – Най-големият проблем е липсата на всякаква системност. Всичко се прави на парче - някакъв проект с цел някой да бъде облагодетелстван, да се откраднат 20-30 процента. Всичко е на парче. Няма система, примерно София няма 20-годишно планиране напред.
     Вижте транспортната система, т.нар. рингове ги няма. Ние не можем да направим Околовръстния път 24 години – време на управлението на сините и на ГЕРБ. Дори една от дъгите не може да направим, да не говорим, че вътре в София трябва да има още два ринга, които да изтеглят автомобилния трафик и градския транспорт, които се движат радиално вместо в ринг. Затова цялото движение минава през кръстовището на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, което е абсурдна схема на организация на градския транспорт в столицата.
     За да се направи това, трябва да има стратегическо планиране, а точно това няма. И всички други проблеми са от такова естество, примерно детските градини.

     – Кметът Фандъкова твърди, че решава проблема с детските градини.
     – Как ще е решила? Числата са много жестоки – 80 детски градини са построени, достроени и реновирани. Имате още 118 детски градини, за които нищо не се говори. В една детска градина в „Обеля” има 150-155 деца, които са в някакъв първи етаж в жилищен блок, зад едни решетки, нямат никакъв двор, нямат никакво помещение за спане нормално, нямат помещение за хранене. Това са другите детски градини на Йорданка Фандъкова, така че проблемът не само че не е решен, той не се решава от шест години, няма практическо дръпване за решаването на този проблем.

     – Kои са вашите три водещи приоритета в управлението на града?
     – В моите приоритети е да ида в общината и да видя кой се занимава с бандитизъм в тази община и да видя кои са читавите чиновници и експерти, защото една община не работи чрез своя кмет, а чрез административния капацитет на състава.
     Второ, да въведем ред в бюджета, защото той е 1.5 млрд. лева, но прекалено много се разчита на европейските програми, а общината не си събира голяма част от приходите, които някой дължи. От друга страна, има много бизнеси, които не са мутренски и не са гербаджийски, които в момента тази община не им дава възможност да работят. По тази линия считам, че има един потенциал между 300 и 500 млн. лева допълнителни да влизат в общинския бюджет, но само ако се даде простор на този инициативен и нормален бизнес да работи в София. Без пари нищо не става.

     – Какви инструменти ще използвате, за да съберете допълнителни 300-500 млн. лева?
     – Вижте природните богатства, с които в София може да се прави бизнес. Лифтовете седят неразработени, нямате удобни заведения за хората, нямате транспорт, нямате услуги за деца, които искат да се учат да карат ски. Всичко това е бизнес, бизнес, бизнес - само трябва да му дадеш възможност. Само на територията на Витоша може много бизнес да се разгърне и това да не пречи на парка, а напротив – да го съхранява.

     – В момента „Юлен” е концесионер на съоръженията на Витоша...
     – Работи едно „Лале”. Идете на старите лифтове.

     – Бихте ли прекратили концесионния договор?
     – Не мога да кажа дали ще прекратявам или не. Просто трябва да видя договорът какъв е. С една такава фирма е много по-добре да предоговориш условията и тя да работи в по-голяма полза на столичани, вместо да се тръгва по тежката процедура за прекратяване.

     – На олимпийския принцип ли влизате в битката за София?
     – В никакъв случай. Считам, че имам шансове. Първо, шансът да отида на втори тур, което би било голяма изненада. 2003 г. Стоян Александров почти щеше да спечели, сега ситуацията е много по-тежка за всичко политически партии, включително за БСП. Самото отиване на балотаж е изненада и ще донесе стрес на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ какво ще се случи на втори тур.

     – В публичните си изяви говорите за бандитизъм в Столичната община. Може ли да посочите примери?
     – Има уличен бандитизъм – една мутра идва с едно кроше ви удря главата. Има бандитизъм на белите якички. Какво означава гаранционният срок на запълнените дупки да е една година? Те се изравят след зимата, а това са хиляди, хиляди, хиляди квадратни метри и десетки милиони, които се дават всяка година. Чакаме зимата и пролетта вече влизаме в новия цикъл. Нещо абсурдно тук?
     Може ли дупката по германски образец да бъде снимана, номерирана, да влезе в един голям каталог на запълнените дупки в София и всяка дупка да има примерно петгодишна гаранция. Това не ви ли се струва по-нормално? Едногодишната гаранция всъщност е скрита официализирана форма на бандитизъм. И то на белите якички. Играят юристи, разни експерти, подписът на самия кмет.

     – Говорите и за завода за отпадъци като паметник на глупостта и също като част от бандитизма. Защо?
     – Вземете цикличните опити в София да преминем към разделно събиране на отпадъци. Когато се препълнят тези кофи, седмици минават, докато ги изпразнят. Няма разделно събиране, а някой получава пари за уж разделното събиране. Като вляза в общината, ще видя кой и на какви основания прави такива безобразия - да взимаш огромни пари от общинския бюджет, а услугата да не бъде свършена или да бъде некачествено свършена, нередовно. Това е свързано с входа на завода за боклук.
     Докато не се реши радикално въпросът за разделното събиране, София ще произвежда боклуци, но няма да може да бъде в състояние да ги предоставя на този завод и те да бъдат в достатъчно количество, за да бъдат обработени. Ето това е паметник на глупостта.

     – А вашето решение?
     – Ще отида в Германия, ще копирам опита им и едно към едно ще се опитам да го въведа в София. Така са решили там проблема, че няма и бездомни кучета. Кофите са заградени в едни метални решетки, които имат и покрив, така че и птица не може да влезе вътре и да разнася боклуците. Котките и кучетата също не могат.
     Всеки гражданин от блока си има ключ – отива, отваря, избира си в коя кофа за разделно събиране да изхвърли боклука, затваря. Колата не минава всеки понеделник, а когато домоуправителят установи, че кофите са пълни, и ги извика. За моя блок може да идва примерно два пъти седмично, ние ще си плащаме по-висока такса смет. За другия блок може да идва веднъж месечно – те ще си плащат по-малка такса смет. Това е германският опит.

     – Как ще въведете работещо разделно събиране на отпадъци и какъв нов метод за изчисление на такса смет подкрепяте?
     – Първо трябва да оправим организацията по сортирането на сметта и тогава идва методът за изчисляване на индивидуалната такса смет.

     – Възможно ли е да бъде намалена цената на такса смет?
     – За някои трябва да се качи, а за други трябва да се намали. Трябва да има диференциран подход и да се види кой какво изхвърля, с каква регулярност, с каква дисциплина от гледна точка на реда, който е въведен от общината. Моята такса смет може да се увеличи двойно, а вашата да се намали с 50 процента. Това е истинският принцип.

     – От години Българската стопанска камара настоява за по-справедливо облагане на бизнеса с такса смет. Имате ли решение?
     – Аз имам бизнес, но моята фирма не изхвърля и една десета от боклука на съседката от горния етаж. Но има друг бизнес, който изхвърля голямо количество отпадъци. Има трети бизнес, който изхвърля много хранителни продукти или медицински продукти, за които има друг закон и ред. Просто таксата трябва да бъде диференцирана.

     – Как ще гарантирате неприкосновеността на парковете?
     – Първият човек, който трябва да се изгони от общината, е главният архитект Петър Диков и да се намери един човек, който да е принципен и да милее за т.нар. зелена система на София. Петър Диков е човек, който измисля такива формули да се заобиколи законът и да се режат парчета от парковете. И не само паркове, а и квартални градинки. Между нашите блокове като ми отрежат едновременно малката зелена площ с двете пейки, малката катерушка и за петте коли паркинга, това за нас от трите блока наоколо е много тежък проблем.

     – Защо смятате, че Фандъкова продължава да държи Петър Диков на длъжността главен архитект?
     – Имам впечатление, че лично Фандъкова не е намесена в корупционните схеми и лично тя не се облагодетелства. Зад нея има бандитски структури и тя ги прикрива. Тези бандитски структури по някакъв начин я държат и тя им служи. Те нея я експлоатират. В този случай трябва пак диференцирано да се подходи. Не трябва да ги слагаме под един знаменател. Лично, чисто човешки, съчувствам на Фандъкова, че се е хванала да прави такава игра. Мисля, че като личност ще си изпати от това, че се е хванала два мандата и сега се е съгласила продължи още един мандат.

     – Какво ще направите за некачествените нови тротоари в града?
     – Елементарен контрол. В договорите няма търговски клаузи за неустойка. Ако искат, да слагат качествени плочки или не. На първата година като се изровят тези плочки, да си направят за тяхна сметка ремонта и да понесат глоба. Да видим дали третия път ще слагат некачествени плочки. Просто всички договори на Столичната община са без гаранция и оттам за некачествения строител няма санкция.

     – В София има няколко фирми, които печелят големите поръчки. Намирате ли това за омагьосан кръг – неведнъж Фандъкова е заявявала, че тези фирми печелят, защото те отговарят на всички изисквания и вършат качествено работата си?
     – Нека си печелят, но да си оправят поразиите. Твърди се, че по видове обществени поръчки е изключително тесен кръгът – една, две, три. Примерно една, две, три за строителство на магистрали. Една, две, три за „Витошка”. Една, две, три за правене на улични ремонти.
     Това е второто първо нещо, което, като влезе в общината, всеки нов кмет трябва бързо да се ориентира в ситуацията, за да види размерите на бандитизма и да види механизмите, чрез които това се институциализира.

     – Харесва ли ви ремонтираният бул. „Витоша”?
     – Не е лош. Харесва ми по принцип. Там проблемът е качеството. Вторият проблем е прекалената инвазия на заведенията. По принцип приемам, че на такива улици трябва да има заведения, но трябва да има някаква пропорция между площите, заети с маси и барчета за пиене, и другата площ, която е просто за разходка и за арт стрийт. Това е много хубаво, което се появи там – уличното изкуство, и трябва да го развиваме, защото сме много талантлив народ.

     – Как ще намалите праха във въздуха и на земята в града?
     – Първо, има едни машини, които събират боклуците. Това е технология - вместо да вървят едни цигани, които, метейки, вдигат само прах, трябва да има машини.
     Второ, измиването на улиците. Но за да има измиване, трябва да имате шахти, но в момента огромно количество от тях не се почистват и са задръстени. Ако всичко това се прави с добра организация и редовно, прахът на София ще намалее двойно.
     Има и един електромагнитен прах, за който тук кандидатът на Реформаторския блок Вили Лилков е по-тесен специалист, който се създава от нашите любими антени за мобилните телефони - той е невидим, но много вреден. Няма да се откажем от телефони и интернет, но трябва това да се преоцени, да се види мрежата, която е построена, за да се рационализира и да се намали този тип излъчване.

     – Какво конкретно ще направите за намаляване на шума в града?
     – Шумът е свързан с настилките. Когато имате паваж, шумът е в пъти по-висок. Второ, шумът е свързан с автомобилите, които са минали технически преглед, но издават много голям шум и издигат едни облаци дим. Полицията е длъжна моментално да спре такава кола от движение. Трябва да се спрат и т.нар. гонки с автомобили и с мощни мотори.

     – Как ще преустановите унищожаването на паметници на културата?
     – Трябва да има съдействие с Министерството на културата. Тъй като там са специалистите, а в София са парите и донякъде контролът. По тази линия може да се направи едно плодотворно сътрудничество между държавата и кметството. Това може да става по инициатива на кмета. Това е една неразорана нива.
     Има обвинения, които не са безпочвени, че огромна част от паметниците на културата съвсем съзнателно са оставени да си рухнат, за да може някой частник, като падне старата къща, да се освободи празно място на един много скъп терен и да се построи едно малко молче или кооперацийка.

     – Как оценявате паметника на цар Самуил?
     – Много го харесвам. Защото като художествено произведение е доста добър, на добро място е ситуиран. Въпросният поглед е търсена символика и трябва да я разберем. Това е един поглед, който излъчва изключително внимание и силата на един огромен патриотичен владетел, но с много нещастна съдба и потресът от идващите ослепени негови войници. Не разбирам това елементарно наплювателство и този нихилизъм спрямо този паметник.

     – Има идеи за паметници на цар Борис I и на хан Тервел. Смятате ли, че трябва да бъдат реализирани?
     – Да, разбира се. Има още двама владетели, на които трябва да се издигнат паметници – хан Аспарух и цар Иван Асен II.

     – Не смятате ли, че така София ще заприлича на Скопие?
     – На Скопие не можем, защото там от естетична гледна точка е пълно безумие. Ние сме нация, надарена с изключителен талант и с много естетическо чувство, и нашите паметници по никакъв начин не могат да приличат на скопските.

     – А каква е позицията ви за паметника пред НДК и за Паметника на съветската армия?
     – Паметникът на съветската армия трябва да си седи мирно и тихо, както във всички европейски столици, примерно Виена. Трябва да се прекрати с този идиотски антикомунизъм и тази форма на антикомунизъм.
     Що се отнася до паметника пред НДК аз съм против неговото унищожаване и не разсъждавам от естетическа, архитектурна или дизайнерска гледна точка дали е добър или лош. Просто това е паметник 1300 години България. Ние нали сме патриоти, нали търсим оцеляването на своята национална идентичност, а унищожихме двата културни стожера на 1300 години България.
     Като се построи „Квадрат 500”, всъщност унищожиха галерията за чуждестранно изкуство, която точно е по линия 1300 години България. Сега искаме да унищожим и паметника пред НДК. Тоест забравяме за символиката на 1300 години българска държава, ама това е велика българска държава от гледна точка на европейското развитие.

     – Красив ли е според вас?
     – Нека се направи реконструкция на паметника. Всичко реконструираме, а този паметник не искаме. Ако някой е решил, че е грозен, да го направим красив.

     – Трябва ли да бъдат възстановени плочите на Първи и Шести пехотен полк?
     – Да. Като бях войник, там съм стоял в карцер две денонощия. Разбира се, това пак е историята на България. Не може едното да е алтернатива на другото, не ги противопоставям. В този парк има място хем да се запази този паметник, хем да се намери място и за плочите.

     – Какъв резултат ще е успех за вас?
     – В брой гласове – над 110 хиляди. Всичко над 110 хиляди ще е голям успех. Процент на първи тур – 23-25%. Това ми е целта на първи тур.

     – Каква е позицията ви за бежанците и политиката на България? Общината може ли да има роля и каква?
     – Бежанците не са всички мигранти, които влизат в България. Това е първото нещо, което трябва да се каже. В София има три центъра за бежанци и те са препълнени. София повече не може да поема. Всички други, които покрай бежанците влизат в България, държавата трябва да бъде много внимателна и когато трябва, да бъде репресивна, тоест да си охранява гражданите и територията.

     – Как ще коментирате решението за спирането на услугата Uber?
     – Струва ми се, че Uber е една нова и гъвкава форма, и ако е така, я подкрепям. Дано няма нещо заровено и тогава бих променил оценката си.

     Край.


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал