В-к БАНКЕРЪ, брой 41 (1161), стр. 12, 9-16 октомври 2015
www.banker.bg/ ...


СОФИЯ ДА СТАНЕ КАТО БЕРЛИН, А НЕ КАТО НЕАПОЛ

Моделът за управляване на София е сбъркан,
вреди на града и 70% от столичани


Интервюто взе Елизабет Дафинова


     – Мотото на вашата кампания е „Време е да променим модела на управление в София”. Говорите и за връщане на политиката в кампанията. Как ще стане?
     – София не е просто огромен град. Тя е и столица на България. Обръщанията в политиката като цяло в страната започват от София. Десният завой така започна преди 24 години. Сега имаме нужда от ляв завой в политиката и в начина на управление на страната. Така борбата за кметската позиция в София не е технократска, а общополитическа. Виждате, че самата г-жа Фандъкова не е само кмет. Тя е зам. председател на управляващата партия ГЕРБ. Тя е политическо лице с най-висок ранг. Това имам предвид.
     Що се отнася до модела за управляване на София, той е принципно сбъркан и вредящ на София и на поне 70% от столичани.
     Не може водопроводната мрежа да се модернизира, макар и с голямо закъснение, а канализацията в много квартали да е в бедствено състояние – дори в „луксозния” Драгалевци, да не говорим за селата и кварталите по Северната дъга, да не говорим за новия квартал „Кръстова вада” близо до центъра.
     Не може, това което се строи в София, да струва 3-4 пъти повече от аналогични неща в Берлин и Виена. Тук не става дума за кражба и корупция, а за пладнешки грабеж в порядъка на 60% от стойността на проектите.
     Не може всички обществени големи поръчки на Общината да се печелят от 7-8 привилегировани фирми. Това е мафиотизирана монополизация. Тя задушава бизнес инициативата на средния и малкия бизнес в София. На бизнеса, които иска да работи законно, с умно предприемачество. Това е и причината бизнес средата в София да се свива драстично, вместо да се разширява. Така бюджетът на София всяка година губи поне 300 млн. законни приходи. Така много софиянци си губят работата и перспективата. Много бизнесмени затварят и се изнасят нанякъде. Не може това да продължава!

     – Кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова ли е вашият основен противник? Не виждате ли конкуренция в лицето на Георги Кадиев, той ще открадне ли гласове? А Вили Лилков от десницата?
     – Г-жа Фандъкова е моят пряк и единствен противник в тези кметски избори. Това тя самата го заяви преди две седмици. Аз съм единственият алтернативен кандидат, който й създава проблеми.
     Нещо повече. Аз водя тази кампания. Те много зорко ме следят. Поставям остро даден проблем. Веднага на другия ден г-жа Фандъкова тръгва по телевизии да обяснява, че това не е вярно, колко много неща са направили, какви звезди ще ни свалят от небето през следващия мандат. Аз водя съдържателно тази кампания. Преди два месеца въведох своя водещ девиз: „Време е!” Нахалниците от ГЕРБ си го откраднаха при откриване на кампанията си. Така вървят нещата.
     Георги Кадиев. Несериозен човек, жалка формула заедно с АБВ. Той е губил вече два пъти от г-жа Фандъкова. Когато БСП бе два пъти по-силна. Къде се бута сега? Прави се на ляв, заблуждава наивници, че е ляв. Какво ляво има в човек обучаван за 1 милион, с месечен доход от дивиденти от 20 000 лв., с жена, която има подарен бизнес лично от Бойко Борисов. Кадиев е нагъл търговец в политиката. Нищо повече.
     Целта му е да открадне от БСП 10 000 гласа. Това е 1-2 места за общински съветници. Тези хора после в СОС ще гласуват заедно с ГЕРБ. Всичко това не е ли ясно?
     Вили Лилков. За тяхно съжаление неговият стартов рейтинг не се покачва. Докато моят рейтинг за два месеца се удвои. Аз съм вече доста над него и ако проф. Михаил Константинов не фалшифицира грубиянски крайния резултат, аз отивам на втори тур срещу г-жа Фандъкова.

     – Кои са най-важните и належащи проблеми, които максимално бързо трябва да се решат в столицата? София европейски модерен град ли е?
     – Първо, трябва да се направи ревизия на всички големи договори на Общината за инфраструктурни проекти. За да се види защо няма нормални гаранции срещу лошо качество. За да се види как основният изпълнител прехвърля реалната работа на подизпълнители, а те работят за мизерни пари и често не ги получават навреме.
     Второ, да се разчисти бандитската номенклатура на ГЕРБ от Общината. И да останат специалистите, които си разбират от работата. Общината има нужда от „административен капацитет”, от знаещи и подготвени чиновници и експерти. А не от всякакви недоучени „калинки”, с които основно работи ГЕРБ.
     Трето, работата на Общината трябва да се отвори към инициативните граждани в София, както и към нормалния бизнес. Само така можем отново да тръгнем напред. Мутренският модел на управление в София ни закопава. Това вече трябва да са го разбрали всички разумни хора в София. Останалите гледат телевизия и си харесват холивудския образ на г-жа Фандъкова.

     – Не се ли хвърлиха всички усилия и пари само в центъра на София, а останалите квартали са пренебрегнати? София на мерцедесите и София на каруците – може ли това да се промени? София на баровските комплекси и на гетата?
     – Много точно го казвате. Тази поляризация вече е абсолютно нетърпима. Баровците нека си карат луксозните джипове, но само ако са законно спечелени с труд и нормален бизнес. Не съм привърженик на популизма, че всички богати хора са за обесване. Умните и инициативните хора нека печелят много. Това са си го заслужили. Това е добър пример за младите. Те дават богатство и на Общината, ако си плащат данъците и участват в социална благотворителност.
     Но не може по централни улици в кварталите да се разхождат миризливи цигански каруци, без обозначения. Това е XIX век. Ние сме европейска столица от XXI век. Този анахронизъм трябва решително да се спре. Тук не си вършат работата нито полицията, нито КАТ, нито Общината. Безобразие, подкрепяно от институциите. После се вайкат защо за три години циганските гета в София се удвоиха. Сами ги стимулират. Аз съм категоричен противник това да продължава. Това не е европейски модел.

     – Предизборно ли беше пуснат Завода за боклук? Ще облекчи ли той живота на софиянци и ще реши ли проблема с отпадъците?
     – Вече два пъти обявих и подробно обясних, че този прехвален Завод за боклук (за RDF гориво) е точно обратното. Той е луксозен паметник на алчността на боклукчийската мафия в София и на управленската глупост на Общината на Борисов и Фандъкова. Капацитетът е двойно по-голям от нужното. Не е подсигурен входът към Завода чрез добро разделно събиране на боклука. Запушен е изходът от Завода, защото глупаците не са направили паралелен проект за нова инсталация в Топлофикация, чрез която да се използва RDF горивото. Заради последното сметките ни за парно вместо да намалеят с 20%, вероятно ще бъдат увеличени.

     – Как гледате на безчетните ремонти, които се правят безразборно, без план и затормозяват живота в столицата?
     – Тези хаотични и повтарящи се ремонти са едно от видимите доказателства за невероятната умствена немощ в Общината на Фандъкова. Както и за циничната огромна корупция около изпълняващите фирми. Строителство, и веднага ремонти, и после ремонт на ремонта. Безумие!
     Иначе симпатичната и още по-работливата Фандъкова не спи. Тя от сутрин до вечер ходи по обекти и наблюдава, дори контролира… Да, ама не! Оказва се, че за последните пет години тя е санкционирала само една фирма за лошо качество и още десетина за закъснение в срока. Това как Ви звучи?

     – Какво бихте променили в работата на Столичния общински съвет, ако станете кмет? Ще създадете ли свой кръг от фирми, които да печелят обществените поръчки и да усвояват европарите?
     – Конкурсите за обществени поръчки и европроекти трябва да станат наистина публични. Не предварително нагласени. Иначе няма реална конкуренция. Иначе нормалният бизнес се обезсърчава и се отказва. И на терена остават само мутренските монополи. Това е пагубно за бизнес средата в София. От това губим всички. В това отношение бих искал София да стане като Берлин, а не както сега да прилича на Неапол.

     – Достатъчен ли е бюджетът на София? Правилно ли се изразходва и харчи? Трябва ли да има допълнителен данък, който да остава в общинските бюджети?
     – Бюджетът на София е огромен – 1,5 милиарда всяка година. Може да се увеличи поне с още 300 милиона. Пари на практика има за всичко. Но само при добра воля от страна на Общината и Кмета. За жалост реалността е обратна. Голяма част от приходите Общината не си ги събира. Заради това г-жа Фандъкова може да бъде съдена за безстопанственост в особено големи размери.
     Разходната част е още по-абсурдна. Едва 70% от предвидения бюджет за капитално строителство се харчи. Останалите пари се спестяват и прехвърлят за следващата година. Бизнесмените разбират този абсурд.
     Спестени пари, а няма канализация, не достигат 50 детски градини, 118 от старите детски градини не са ремонтирани, огромна спортна база е оставена да се саморазрушава, стотици квартални улици са с кратери като след бомбардировка, социалните услуги са свити до един мизерен минимум.
     Безумие или безобразие? Решете сами!

     – Трябва ли да се промени данък сгради, такса смет за различните столични райони? Трябва ли столицата да се структурира по друг начин с оглед много нарасналото население в нея?
     – Всички данъци и такси в Столицата трябва да бъдат преоценени. Сега има много абсурди. Например, такса смет трябва да е диференцирана. Ако вземем модела от Берлин, всеки ще плаща колкото изхвърля и в зависимост от вида на боклука. Така голяма част от бизнеса ще си отдъхне. Ще има и голяма разлика между отделните улици и блокове. Ще се намали сегашното развъждане на бездомните кучета – поради разхвърляните боклуци около кофите.

     – Трябва ли да се даде повече власт и самостоятелен бюджет на районните кметове? Те сега кукли на конци ли са?
     – Сега районните кметова са пощенски кутии. Не могат нищо да решават самостоятелно. Нито имат пари. Нито са им дадени права. Основна промяна ще бъде децентрализирането на общинския бюджет.
     Районните кметова трябва да разполагат с възможност сами и бързо да решават проблеми с тротоари и дребни ремонти, с подържане на градинки и детски площадки, с правене на малки и удобни паркинги между блоковете, да модернизират и поддържат осветлението по улиците на кварталите, и други подобни.
     Районните кметове следва да имат и ясни задължения. При адресната регистрация на реално живеещите в техния район, при осигуряване добра работа на кварталните полицаи, при справянето с гето нашественици, и така нататък.
     Разбира се, става дума за повече властова възможност на районните кметове, но не за да злоупотребяват, а за да се грижат наистина по-добре за кварталите, инфраструктурата, удобствата за гражданите в своите квартали.

     Край.


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал