Kmeta.bg, 14 септември 2015
www.kmeta.bg/ ...


ПРОФ. МИХАИЛ МИРЧЕВ:
КАНДИДАТИРАМ СЕ, ЗА ДА ПОМОГНА НА БСП
Разпадът в левицата трябва да спре


     Михаил Мирчев е роден на 24 октомври 1954 г. в София. Професор е по социология и политология в УНСС. Активен изследовател е на политическите и гражданските процеси чрез своята агенция АССА-М. Баща му Стоян Михайлов е бил секретар на ЦК на БКП, а синът му Стоян Мирчев е депутат от БСП.

     Проф. Михаил Мирчев e кандидат за кмет на София на БСП.


     – Проф. Мирчев, защо приехте предложението на БСП да се кандидатирате за кмет на София? Политолози и социолози смятат, че изборите в столицата са предрешени в полза на Йорданка Фандъкова.
     – Йорданка Фандъкова е водеща фигура в тези местни избори, но само преди да са известни нейните конкретни противници. За момента това сме аз и най-вероятно Вили Лилков. Възможно е да има още четири, пет фигури, които ще застанат срещу нея. Чак тогава, когато се видят реално кандидатите и позиционирането на борбата за София, социолозите да се произнесат. Много бързат.
     Кандидатирах се, защото има много безобразия и безумия в София. Има много гневни хора в кухните си, критикуват, използват нецензурни епитети, но нищо не правят. Много говорене и пълна апатия. Някой трябва да започне да пречи на безобразията и реших да застана в активна позиция. Мисля, че имам компетентност да управлявам такава голяма система като София. Моята компетентност е натрупана през последните 30-35 години. Имам личното самочувствие, че мога да се справя.
     Не съм член на БСП, но винаги съм бил свързан с левицата – и родово, и биографично. Като експерт, социолог, анализатор, човек, който прави прогнози ми се струва, че БСП е на ръба. Може да падне в пропастта, както СДС пропаднаха след 2001 г. и сега имат многобройни кресливи джуджета, но не и една монолитна политическа сила в дясно. Подобно нещо може да се получи с БСП, защото виждате, че роенето започна – АБВ, „Движение 21“, някакви нови левици – първа, втора, трета... Този разпад на БСП трябва да бъде спрян.
     Освен това БСП казва, че е лява партия, но не знае що е ляво в съвременния свят. В БСП изпускат думи като "класа" и "класова борба", говорят за "неравенства", но те неравенствата са класови, бедните са бедни, не по някаква друга причина, а защото срещу тях има капитал, фирми и корпорации, които дават два, дори три пъти по-малки от необходимите заплати и т.н. БСП трябва да „олевее“, тоест да стане нормална в качеството си на лява партия, да се върне към своята идентичност, а не да бъде нещо неясно, позиционирано в центъра. Така хората от ляво казват, че сме дясна партия, а хората от дясно твърдят, че сме недоубити комунисти и не гледат сериозно на БСП. Няма ясно позициониране в политическия спектър.
     Това са двата основни мотива за моята кандидатура – да помогна на БСП да се върне там, където й е мястото и да привлека други активни граждани, столичани да се опитаме да направим нещо за благото на своя град.

     – Румен Петков обвини БСП, че не иска да се коалира с АБВ и това пречи на обединението в ляво. В свое интервю за kmeta.bg той заяви, че президентът Първанов е поискал среща с лидерите на БСП, но те са отказали.
     – Това е политическо мошеничество в политическото говорене. Истината е точно обратната, АБВ отказаха среща. Георги Първанов не пожела да се види с Михаил Миков, а такава среща можеше да се състои юли месец т.г. Сега крадецът вика дръжте крадеца.

     – На среща с интелектуалци пред „Народния театър” в София на едно място се събраха Сергей Станишев и Михаил Миков. Все пак се знае за различията в партията. Всички ли в БСП застават зад кандидатурата ви?
     – Кметът на София е с много висока властова позиция в системата на държавата. Това е четвъртата или петата овластена фигура в България като цяло. Само бюджетът на София е 1.5 млрд. лв. Тук са струпани бизнес и инвестиции. В София работят и живеят над един и половина милиона българи или около 25% от цялото налично население в държавата. Който седи на кметската позиция, е фигура с много власт.
     БСП не седи монолитно зад мен. Който си прави някакви илюзии, е наивник. БСП има много разделителни линии, вътре в партията има много групи. Аз самият бях остро критичен и дори назовавах имена на високопоставени личности в БСП, които нанасят огромни вреди на партията и на общественото мнение към нея. Моята позиция обаче е, че този критичен диалог в БСП трябваше да приключи на 1-ви август. Всички тези вътрешни борби трябва да се прекратят. Партията да се мобилизира, който иска да съдейства, който иска да застане настрани, но да не се дават публични сигнали, че има проблеми в БСП. БСП има противник на местните избори. На първия тур това е Реформаторският блок. На втория тур – това е ГЕРБ. Вътрешнобесепарските отношения трябва да почакат за периода след 2-и ноември, когато ще бъдат обявени крайните резултати от тези избори.
     Що се отнася до хората, които се събраха до Народния театър, там дойдоха от всички крила от БСП, включително и Сергей Станишев. Ако двамата имат търкания с Михаил Миков, да ги оправят. Сега не е моментът да разговаряме по тези въпроси. Затова беше хубаво, че застанаха до мен.

     – В интервю за kmeta.bg социологът Мира Радева заяви, че всички политически партии водят вяла кампания, защото тези избори са предрешени. В другите страни кандидат-кметовете са известни поне година преди местния вот.
     – Няма такова нещо. Не бива да се прави съпоставка с други държави. В България всичко ври и кипи. Как Реформаторският блок да представи кандидатите си, когато те ще решат дали изобщо ще се явят като коалиция или ще се разпаднат 2 дни преди крайния срок за регистрация в ЦИК?
     Всичко ври и кипи в България, всички партии имат проблем. Самата ГЕРБ започна да се цепи на много места, срещу официалната кандидатура на ГЕРБ ще застане бивш член на ГЕРБ. Това, което се случва с БСП от 12 години насам.
     Вероятно на тези избори ще възникнат нови десни формации. Няма да са само ГЕРБ и Реформаторския блок, има още две или три десни формации, които излизат на сцената. И това ще се случи в последния момент. Те ще се регистрират като партии и коалиции и в накрая ще кажат кои ще са техните кандидати. Тези неща ще се изяснят в София някъде към средата на септември и след това ще последва активна кампания в съкратен срок. На тези местни избори ще има изненади за всички партии с изключения на ДПС, защото те си имат феодални владения.

     – От години БСП не е печелила на избори в София. На какво ще заложите, за да се справите с ГЕРБ?
     – Цялата система на управление на София е абсолютно сбъркана. Има много пари, които се пилеят. Уж се строят хубави неща... Действително се строи – метро, тук-там някоя магистралка, хубав булевард, тротоар, но на малко места в столицата. Защо това не се случва в повече квартали?
     Когато се видят парите, изхарчени за тези строежи и се сравнят със средноевропейските стандарти за магистрала виждаме, че в момента в София се строят магистрални участъци на двойна, тройна, дори четворно по-висока цена, отколкото в Австрия или в Германия. Тези хора в Австрия или Германия да не са луди да строят качествените магистрали с толкова малко пари? А ние, хитреците дето сме много бедни за много по-некачествено строителство даваме 3-4 пъти повече пари. Това е въпрос на управление. Не става въпрос за случайни грешки.
     Всички договори, които сключва за подобно строителство Йорданка Фандъкова и хората около нея, нямат гаранции. Гаранцията е една година и не е ясно, когато те хванат, че си направил нещо некачествено колко бързо и как ще го поправиш. В Германия гаранцията е 5 години, а за големите обекти - е 10 години. Общината не плаща 5% от цената след приключване на строежа и задържа парите за 1 година. Ако за тази година се появи проблем и има нужда от ремонт, строителят е задължен до 24 часа да го отстрани, а сумата му се удържа от тези 5%. Механизмът е жесток в Германия, а ние трябва да вземаме пример от тях.
     Всичко това съвсем съзнателно липсва в договорите, които сключва Йорданка Фандъкова като кмет и общината с фирмата Х, която ще прави новата трамвайна релсова линия по бул. България. Това е безумие, защото там работят информирани и компетентни юристи, защото те добре знаят, че тези неустойки трябва да са много ясни, точни и железни. Защо не го правят? Самата Йорданка Фандъкова е наясно. Тя е учителка, но предполагам, че за 8 години се е научила, как да сключва договори.
     Има един единствен отговор – това е вратичката, през която минава несметната корупция в София. И тук няма невиновни. Не може да се каже, че главният архитект Диков е виновен, а кметът Фандъкова не е виновна. Всички са виновни. Аз обобщавам проблема – сбъркан модел на управление.
     Вижте в бюджета на общината колко мизерни са парите за здравеопазване. Общината не финансира здравни услуги. За миналата година са дали някакви жалки 4 млн. лв., а реално са използвани само 26% от тях. Това означава, че Йорданка Фандъкова и общината изобщо не се интересуват от здравето на софиянци. Дали са го на здравния министър Москов и на държавата и са вдигнали ръце.

     – Проф. Мирчев, имате ли конкретни предложения в сферата на здравеопазването и социалната политика?
     – Само бюджетът за капитално строителство на общината за здраве и здравни услуги трябва да се увеличи двайсет пъти. Голямата 5 работническа болница в София, която е на общински бюджет съвсем се разпада. Цели лекарски екипи си подават уж доброволно оставките. Защо правят това?
     Вместо общината да инвестира в болницата с огромен сграден фонд, те просто я оставят да се разпадне. Общината не иска нейната модернизация, искат тя са изчезне, да си тръгнат докторите и след това да я приватизират. Ще я дадат на вас, вие след година ще инвестирате 200 млн. и ще направите чудесна златна касичка на корумпираните властници и чиновници от общината. Аз ако стана кмет веднага бих могъл да спра това безобразие.
     Има и проблем със старите поликлиники. Там седи въпросът с наемите, които плащат старите и младите лекари. Старите доктори дават нисък наем, а младите – огромни наеми. Не може на един етаж в ДКЦ-то лекарят, който е там от 90-те години да плаща 20 лева наем, а младият лекар, завършил преди 5 години да дава 1000 лева. Има драстична диспропорция, която може да се реши с нормативна уредба. Общината може да се намеси и да оправи този казус за 2 седмици. Но не го прави. Така разделя лекарското съсловие на 2 части, създава се изкуствен конфликт и ДКЦ-та боксуват. Лекарите не са мотивирани да работят, карат се един с друг, гледат се накриво.
     От друга страна защо общината не създаде механизъм да върне лекарите в училищата? Имам и конкретен пример... Елитното 119-то училище приема 7 нови паралелки с първолаци тази година. Директорският кабинет и лекарският кабинет са превърнати в ученически стаи. Така утре дори Фандъкова да върне лекарите в училищата, те трябва да работят на футболното игрище. Не може ли да има някаква регламентация по този повод. Защо разрешават това училище да приема 7 паралелки с първокласници – с 2 повече от нормалното, когато има други училища, които не могат да си съберат ученици. Това не е ли работа на Столичния инспекторат? Кметицата Фандъкова няма ли думата? Един нов кмет не може ли бързо да ги разчисти такива куриози? Може, разбира се.

     – Какво е вашето отношение по наболелия „ромски проблем”?
     – Не трябва да говорим за роми и цигани изобщо. Има най-различни прослойки и общности. В София има квартали, в които циганите живеят в нормални къщи, в добри взаимоотношения със съседите, не разхвърлят боклуци навсякъде, водят си децата на училище. Те се стремят да работят законно, приемани са и са интегрирани. За тези роми не говорим в София. Трябва да ги подкрепяме и да ги даваме за пример.
     Проблемът са гетата. Има стари гета, но и нововъзникващи гета, които се появяват през последните 3 – 4 години. В момента София засмуква циганите от цялата държава, защото София има пари, има какво да се краде, има много паркове, където да се настанят. Вили Лилков заяви, че е преброил 23 цигански гета в София. Това е безумно. И всичко това пред погледа на жената, на хуманистката Фандъкова. През последните 2-3 години общината гледа как тези хора се настаняват, унищожават градинки, подлудяват съседните блокове, квартали от страх и безпокойство. И така се стига до скандалите, сбиванията. Полицията се чуди кого да бие, кого да арестува.
     Решението е комплексно. Трябва да има контрол. Как може да се настаниш в парка на София като си дошъл от Търговище, например. Какво правиш там без кварталният полицай да дойде и да те разпита? Без да дойде ГРАО да изясни твоята гражданска регистрация? Без веднага да те санкционират защо изхвърляш боклук? Това е пълно безхаберие и апатия на толкова много общински и държавни институции. Ако всички те работят, това няма да се случи.
     Решението е в столицата да си построят приюти. В гетата живеят млади майки на по 14-15 години, всяка от които има по няколко деца на ръцете си. Проблемът идва, когато тръгнат багерите да събарят къщите им. Тогава се появява въпросът – къде ще ги настаним? Не може да настаним цялата общност. Мъжете могат да се справят. Въпросът е как да се справим с майките с децата. Общината трябва да създаде специализирани временни институции за настаняване. Тази жена трябва да бъде изкъпана, нахранена, прегледана. Децата й да бъдат имунизирани, а ако са на подходяща възраст да бъдат изпратени на училище. Тъй като общността не го прави, общината трябва да го направи. Има достатъчно бюджет за това.

     – Кои са другите проблеми на столицата?
     – Където пипнете има проблеми. „Топлофикация – София” има 750 млн. задлъжнялост. Това е една единствена фирма. Тя тероризира хората. Живея в апартамент и получавам огромни сметки. За миналия отоплителен сезон получих сметка за една стая, която не е била отоплявана дори и за половин час.
     Общината е собственик на „Топлофикация - София” и трябва намери решение, да изгони директорите, да ги вкара в затвора, да направи оптимизирано управление, да реши въпроса с горивото, с което работи „Топлофикация”, да контролира всичко. Това са управленски решения.
     ВиК-концесията също е проблемна. В София се изпълняват много мощно инвестиционни програми. Сменят се стари тръби за вода с нови и по-модерни. До тук добре, но заедно с тях трябва да се оправи и канализацията. На тях не им е изгодно тази втора част от проекта и на практика вършат половината от работата си. Сменят и модернизират водопроводната система, но изоставят канализацията в много райони в столицата. И сега ние сме една средно европейска модерна столица, която няма канализация или има много лоша и неефективна канализация. Питам кой е дал тази концесия? Стефан Софиянски. А наследниците му... Йорданка Фандъкова, преди нея беше Бойко Борисов. Защо не са се справили с тази концесия? Борисов заяви, че ще се справи с концесията, но забрави. Сега имаме все по-чиста вода в София и все по-лоша канализация. Поредният парадокс в XXI-ви век и то защото този, който е дал концесията не си върши работата на контрол срещу концесионера. Не го принуждава да спазва договорите.
     Заводът за боклук, за който се говори още не е построен. Бойко Борисов като кмет говореше за него. 10 години минаха от тогава. Знаете ли за колко време се строи един такъв завод? За година и половина. Ако попитате Йорданка Фандъкова, тя ще намери 15 извинения за забавянето. Факт е обаче, че след 10 години завод все още няма. Дори и да има съдебни дела и разправии и те да се точат 4 години, какво правим другите 6 години?
     Вижте миризливите кофи за боклук в цяла София. Има концесионер. Защо общината не го принуди всяка пролет и есен да почиства тези кофи, за да не смърдят? Това е 10-годишна смрад. Много е просто. Нека тези кофи се мият дори веднъж годишно. Идете в някоя западна държава и ще видите колко начина има за решаване на проблема с боклука. Тук също е намесена боклукчийската мафия.


     Интервюто взе Мая Ковачева

     Край.


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал