В-к Ретро, 6-12 август 2015
Не е публикувано


С ФАНДЪКОВА ЩЕ СЕ БОРЯ НА БАЛОТАЖ

Проф. Михаил Мирчев, кандидат на БСП за кмет на София


     Кандидатът на БСП за кмет на столицата проф. Михаил Мирчев е роден на 24 октомври 1954 г. в София. Професор е по социология и политология в УНСС. Активен изследовател е на политическите и гражданските процеси чрез своята агенция АССА-М. Баща му Стоян Михайлов е бил секретар на ЦК на БКП, а синът му Стоян Мирчев е депутат от БСП.

     - След номинацията ви за кандидат-кмет на столицата казахте, че „просоросоидни фондации командват града”. Кои са тези фондации, проф. Мирчев?
     - Уточнението е, че те не командват града, но се намесват във всичко. Първо, манипулират общественото съзнание. Второ, знаете колко много проекти се печелят по линия на фондации като „Отворено общество”, „Америка за България” и тем подобни. Това визирам – т. нар. „експерти на прехода”.

     - Какви шансове си дава социологът Михаил Мирчев за победа на местните избори при високия засега рейтинг на Йорданка Фандъкова?
     - Като социолог давам вече доста категорични прогнози. И това е, че Фандъкова вероятно няма да може да спечели от първи тур. Ще има втори тур. Тук следва вторият въпрос: „Кой ще отиде на него?”. Моята категорична прогноза е, че аз – като представител на БСП, имам много повече шансове да отида на втори тур от кандидата за кметския пост на Реформаторския блок Вили Лилков.

     - „БСП се мотае със собствените си проблеми в последните месеци и нейният рейтинг е на долна мъртва точка”, това са ваши думи. Как ще излезе партията от тази „долна мъртва точка”?
     - Мисля, че БСП доста мъчително, но започна да въвежда ред в собствените си редици. Много разчитам този процес да се ускори – т. е. да се върви към консолидация на силите и това да започне да става видимо след 1 август и събирането на Бузлуджа. Оптимист съм, че ще се случи. В противен случай не бих могъл да реализирам големите си шансове в София, ако БСП продължава да бъде в това състояние.
     Вторият фактор съм самият аз. Ако успея да се докажа като представител на лявото в политиката, ако моят рейтинг расте, разбира се, че и техният рейтинг ще бъде издърпван чрез мен също нагоре. Така че излизането от „долната мъртва точка” може да стане по тези две линии.
     Трето, мисля, че общоевропейската вълна е към лявото. Така че и този компонент също ще окаже някакво влияние.

     - Но 25 години София е син бастион, който досега БСП дори и в най-добрите си години не е успявала да превземе. Ще разчитате ли на подкрепата на АБВ и ДПС?
     - ДПС? В никакъв случай! Аз съм много остро критичен към ДПС. Те стават все по-нагла сепаратистка партия, така че не мога да разчитам на тях за нищо и няма да търся такава подкрепа.
     АБВ по същия начин – те толкова се обичат с Бойко Борисов и ГЕРБ в парламента, че нищо ляво, нищо патриотично вече не остана при тях. Което съвсем не означава, че отделни хора, които залитнаха към АБВ в последната година, няма да ми симпатизират и да гласуват за мен. С някои може да влезем в партньорски взаимоотношения, да си помагаме. В една такава сложна ситуация на борба, в която аз се изправям срещу колосални сили, помощ откъдето и да идва, човек не бива да казва „не”.

     - Ако приемем, че програмата ви максимум е да станете кмет на столицата, коя е програмата ви минимум?
     - Програма минимум е да победим, и то убедително Реформаторския блок на първи тур. Да отидем на балотаж и много рязко подскачане на броя на действителните гласове между първи и втори тур. И там вече ще се види каква ще бъде дистанцията между мен и Йорданка Фандъкова.

     - Приемате ли определението за вас, че сте представител на „червена политическа династия”? Повод за това е миналото на баща ви проф. Стоян Михайлов – секретар на ЦК на БКП, и настоящето на сина ви Стоян Мирчев – депутат в 43-тия парламент.
     - Само определението династия ме притеснява. Не сме кралска фамилия все пак, но сме семейство. Фамилия с много голяма приемственост. Да, наистина баща ми Стоян Михайлов беше член на ЦК на БКП до 1988 г. Синът ми също влезе в политиката и в момента е народен представител. Всъщност досега аз с политика пряко не съм се занимавал, но винаги експертно съм обслужвал политици, партии и изборни кампании. Т. е. бил съм съвсем близо до политиката. Така че и тримата сме в едно обществено поле, но не сме династия, а семейство – ясно обозначено, с някакво влияние, с определен авторитет в обществото.

     - До 1990 г. сте бил член на БКП. Защо сега не членувате в БСП?
     - Просто не харесах начина, по който БСП беше формирана през пролетта на 1990 г. Тогава водещата фигура беше Андрей Луканов. А той не постъпи лоялно спрямо моя баща и така се получи, че баща ми не поднови своето членство, а заедно с него и аз.

     - От камбанарията на годините и опита си как гледа проф. Стоян Михайлов на случващото се в днешна България?
     - Той си живее на село, но следи нещата много внимателно. Все пак аз се явявам нещо като негов наследник по върховете на политиката, така че не си пести критиките. Когато дойде в София, носи един списък от бележки, които си е приготвил да ми прави градивна критика. А аз мирувам, слушам и казвам: „Да, да, да, тате”. Така че всичко си е наред.

     - Като корифей в социологията, баща ви оптимист ли е за вашата кандидатура за кмет на София?
     - Казва, че ситуацията е много нестандартна. В момента – стартово, нещата изглеждат неблагоприятни, но всичко може така да се обърка до есента, че да се получи някаква изборна изненада. Това е и моето становище.

     - Какъв е вашият коментар за избора на Мая Манолова за омбудсман, при условие, че до последно ГЕРБ твърдяха, че няма да я подкрепят? Ден след това пък Реформаторския блок ги упрекнаха в сделка.
     - По принцип гласуванията на ГЕРБ винаги са много странни. Тръгват да гласуват „не”, после се оказва – „да”, и обратно, така че може би и този път се е получило същото. По принцип аз подкрепям кандидатурата на Мая Манолова. Мисля, че тя ще бъде един много по-добър омбудсман от досегашния Константин Пенчев.

     Интервюто взе Румяна Стефанова, 3 август 2015

     Бележка:
     Това интервю бе планирано за публикуване в броя на в-к Ретро от 6-12.VІІІ.2015. но по несъобщени причини е извадено от броя. Редакцията не отговаря, за да ми обясни причината.
     Тук интервюто е публикувано в последния му редактиран вариант.     Край


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал