В-к Сега, бр. 177 (5351), стр. 9, 4 август 2015
www.segabg.com/ ...


БСП БЕШЕ ЗАСМУКАНА ОТ ДЯСНОТО И СЕГА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ, КЪДЕТО Ѝ Е МЯСТОТО

Хубавите, нови, много модерни трамваи с климатици не трябва да са само между центъра и Бояна


Интервю на Даниела Добрева


     Проф. Михаил Мирчев е роден през 1954 г. Завършил е философия и социология в СУ "Св. Климент Охридски". 14 г. е работил в Института за младежта. От 1993 г. е собственик на агенцията за проучвания и анализи "АССА-М", която се занимава с политически, социологически и маркетингови изследвания. Заклет спортист, волейболист. Баща на две деца. Кандидат е за кмет на София от БСП.

     - Г-н Мирчев, какво ново и различно ще предложите в управлението на София?
     - Почти всичко ще е ново и различно, което е полезно за града.

     - Посочете поне три нови неща.
     - Първо, по съвсем друг начин ще се харчи бюджетът на София, който е огромен, и упорито твърдя, че има пари за всичко, включително за занемарени социални дейности. В София парите ги има, но не биват изхарчвани. Например общинското здравеопазване – за подпомагане на техническото преоборудване на болниците, за запазване на добрите доктори, за страхотни профилактивни програми, които могат директно да се финансират от общината или от общински фондове, и т.н. Или пък да вземем благоустройството – в някои централни зони е добро, докато в някои от обикновените квартали е плачевно. Там дори думата благоустройство не е адекватна. Много неща трябва да се променят във всички сфери на управлението. Самият модел на управление на София трябва принципно да се смени.

     - Дори и да имате волята да се преборите за тези неща, как ще го постигнете, ако зад вас не стои общинският съвет?
     - Е, това вече е много тънък въпрос. Зависи как ще бъде конфигуриран общинският съвет, колко ще бъде групата на ГЕРБ и на сините. Надявам се те да нямат абсолютно мнозинство, но, от друга страна, колко ще бъде голяма другата алтернативна група – на БСП, на патриотични формации, чиято подкрепа за кметската визия за столицата бих получил по-лесно. Може би е малко рано още да говорим по този въпрос.

     - А как смятате да привлечете десни гласове с лява политика?
     - Аз вече започнах да ги привличам тези гласове. Има много десни, които искрено мразят Бойко Борисов и ГЕРБ и това, че ГЕРБ е окупирал дясното пространство в София. Има други десни, които се срамуват много от Радан Кънев и неговите исторически компромиси в парламента. Това са десните, които имат своя десен идеализъм. Много е странна ситуацията с десните партии, така че мисля, че вече ги привличам тези хора.

     - Нали не искате да кажете, че разочарованите десни внезапно ще заобичат БСП?
     - За БСП изобщо не става дума. Тези хора никога няма да заобичат БСП. Става дума за чисто мажоритарен избор за кандидата за кмет Михаил Мирчев. Ако в него разпознаят първо – честния човек, второ – принципния човек, трето – знаещия човек, и четвърто – със смел характер, изобщо няма да го приемат като БСП, а като човека, който ще тръгне да прави правилните неща.

     - И да отговаряте на тези качества, вие все пак сте кандидатът на БСП.
     - Аз съм кандидатът на БСП, но и на дистанция от БСП. Винаги съм бил човек със собствено мнение и с устойчивост на собствените си принципи. Това би харесало на десните в София.

     - В състояние ли е кметът на София да пребори корупцията в общината?
     - За три месеца – не, но може още в първите три месеца да даде много ясни знаци, че новият кмет ще стои упорито срещу корупцията. А в София тя е най-голяма и е в особено големи и застрашаващи града размери. Оттам нататък борбата ще е очевидно дълга и безмилостна. Самите граждани трябва да помагат също.

     - Харесвате ли опозицията в лицето на БСП в този общински съвет? През него минаха всякакви спорни проблеми и бюджети и потънаха като в черна дупка.
     - Много деликатен въпрос ми задавате. Сегашната група на БСП в някои отношения беше много активна, заемаше принципна позиция и успяха да се преборят с явни безобразия, и то за не съвсем късо време. От друга страна, ако се прави един по-детайлен анализ, групата може да бъде уязвена с пасивност, когато е трябвало да бъде много активна или дори някои от групата с някакво съучастие. Много е пъстра картината. Мисля, че ако аз стана кмет на София, поведението на групата специално на БСП ще се промени. Надявам се общинските съветници от БСП да бъдат около 20 човека, не по-малко, групата ще бъде много по-компактна, по-последователна, много по-ярка, включително защото ще имат и далеч по-голямо самочувствие заради своя кмет.

     - Как се стопява разликата между "Орландовци" и Бояна, както обещахте на Бузлуджа да направите?
     - Първо, полицията трябва да си върши работата в "Орландовци", да се оправят улиците и елементарното благоустройство, примерно тротоарите, като в един цивилизован град, а не град от края на ХIХ век. В "Орландовци" най-накрая трябва да се появят нормалните детски градини – любимата тема на кметицата Фандъкова. Проблемите на транспорта също трябва да се решат. Хубавите нови много модерни трамваи с климатици не трябва да са само между центъра и Бояна. Трябва такива трамваи да подменят раздрънканите машини, които сега вървят към "Орландовци", минавайки през Централните гробища. По този начин да се свие първо дистанцията. Различия ще останат, но ще останат едни търпими положения.

     - Вие искрено ли вярвате, че това е във възможностите на кмета, или е чиста пропаганда?
     - Е, на кого, на дядо Господ ли да вярвам. Ако кметът няма възможност с огромните пари, които управлява и които би трябвало да управлява и с огромния кадрови потенциал, просто не виждам в чии възможности може да бъде. Особено ако гражданите също станат активна сила и съдействат.

     - Т.е. вие ще разчитате гражданите да упражнят натиск върху общинския съвет?
     - Разбира се. В момента гражданите са на светлинни години от Столичната община, много трудно проникват в нея. Докато в един огромен град като София защо да няма изнесени приемни на кмета във всички райони и дори във всеки квартал. И там хората да дават предложенията си, да си изплакват мъката. Има много по-директна връзка. Това означава на 24 или 30 места в София да се открие в общински имот по една добре оборудвана стаичка, с двама-трима доброволци и един общински служител. Това е въпрос на добра воля и съвсем минимално финансиране, за да се скъси тази пропаст между масовия и обикновен човек, който се вълнува и страда, и Столичната община, която е затворена в едни ужасни мерцедеси и охрани и отказва да се отвори към гражданите.

     - На Бузлуджа обявихте, че вие от БСП сте умните и красивите, а кресльовците са пред парламента. Няма ли да ви изиграе лоша шега това емоционално изказване?
     - Аз съзнавам, че това не просто няма да бъде харесано, а съм възмутил много хора. Общо взето, т.нар. шествия от юни месец 2013 г. изиграха лоша роля – там имаше много спонтанен граждански елемент на възмущение, хиляди хора бяха възмутени от явлението КОЙ, неяснотата защо се правят тези неща и т.н. Но от втория месец това беше достатъчно платена имитация и доста истерична. Това имах предвид с изказването си на Бузлуджа.

     - Но направи впечатление, че за разлика от речта за умните и красивите цялото ръководство на БСП беше доста меко към опонента ГЕРБ.
     - Имаше критики, стана дума за проблемната ситуация в България, за лошия начин, по който се управлява България – а в момента кой я управлява – еднолично Бойко Борисов и неговата партия. Действително, директни атаки не се чуха на Бузлуджа. Но вижте, Михаил Миков е политик с достатъчно мек характер, той не носи революционност в начина си на изказ, в манталитета си. Така че по-скоро бих се учудил от някаква революционна фразеология от негова страна. Така си обяснявам нещата.

     - Кой се страхува от БСП? Питам ви, защото ви чух да го казвате на Бузлуджа.
     - От БСП се страхуват всички партии, които не са граждански, а са взети едни пари отнякъде, за да се направи една партия и да се размие политическото пространство и там да има марионетки, а не истински политици. БСП, колкото и да е странна партия, колкото и да не е разбираема като партия, колкото и да е в криза, е единствената масова гражданска партия в България. Всички, които се страхуват от нея, желаят смъртта на БСП.

     - Защо тогава соцпартията толкова много одесня през годините?
     - Ами защото имахме две десетилетия абсолютна доминация на неолибералната дясна утопия. През тези две десетилетия господстваше социалдемокрацията в десния вариант, защото германският вариант на социалдемокрация не е ляво, това е много меко дясно, дясна философия и дясна формула на политика. И сега от този полудесен вариант се върви отново към лявото, чието истинско име е автентично социалистическо. БСП беше засмукана, завъртяна по този път на обясняване на път към дясно и сега трябва да се върне там, където й е мястото в политическото позициониране.


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал