ТВ 7, „Акцент”, 8 юли 2015, 19.30-19.45 часа
www.tv7.bg/ ...


РУСИЯ ВЕЧЕ Е СПЕЧЕЛИЛА ХИБРИДНАТА ВОЙНА

Гърция може да балансира между ЕС и БРИКС
Българите като разпаднал се народ от индивидуалисти
БСП има още 1 месец, за да се стабилизира


     – У нас коментарите относно гръцкия казус са на двата полюса. Преди няколко дни един пост във Фейсбук на социолога проф. Михаил Мирчев бе определен като геополитическа поема. Той сега е мой гост в студиото. Добър вечер.
     – Здравейте.

     – Проф. Мирчев, лично аз бях провокирана да ви поканя от вашата теза, че сега Путин ще отвори пазарите си за Гърция. Какви са наистина шансовете на гърците да спечелят от фалита си?
     – Много са им големи шансовете. Първо, вероятно около 30% от дълга ще бъде отново редуциран. Второ, вероятно ще има доста дълъг буферен период, в който да не се плащат лихви, така че ...

     – 20 години гратис. Нещо такова.
     – Гратисен период. Точно така. 20 години е много дълъг период. Всичко това би облекчило гърците като тежест – дългова тежест – за да могат хората да си развият реалната икономика. За да може тази реална икономика да стане печеливша. За да може на тази база въпросните големи пенсии, големи заплати и т.н. да имат реално икономическо, стопанско и стоково покритие. Оттам нататък държавата да не пропадне в кризата, а да се стабилизира, да тръгне нагоре.
     Сега, Путин какво е? Путин е резервен вариант. Той беше анонсиран преди месеци от Ципрас. Не е новина отпреди два дена. Путин, първо, частично той е обявен, а мисля, че и вече го правят, че така нар. ембарго и забраната европейските страни да изнасят например земеделска продукция в Русия. Тази врата беше отворена за гърците. Тази врата може да бъде отворена много по-широко, не само за някои видове земеделска продукция, но и за индустриална продукция и туризъм.
     И второто нещо, което е голяма опасност пред братята европейци които се опитват да задушат и удушат Ципрас и неговото правителство, това е, че ако се стигне до финансов колапс няма никакъв проблем няколко милиарда да бъдат дадени на Гърция. Не само от Русия, а от новата банка на БРИКС, която не е в Русия, а в Китай, в Пекин. Няма никакъв проблем да бъдат финансирани от там, за да могат гърците да покрият финансовият си текущ дефицит, да си върнат парите на великия Международен валутен фонд. За да не вземе пък той да фалира. И така нещата да се подредят за Гърция. Проблемът и болката е, че те се изплъзват от властта на Юнкер и Брюксел, на Меркел и Берлин. Изплъзват се от властта им над Гърция. Сърдитата Ангела Меркел ще стане смешна. Това е големият проблем.

     – Точно това е другото, върху което исках да акцентирам и попитам. Гърция бе поканена от Русия, даже не сега, а още пролетта, да стане 6-тия член на БРИКС.
     – Точно така.

     – Ако това се реализира, ще е първата европейска държава в БРИКС. Ще се съгласят ли и имат ли интерес самите гърци? Защото те искат заем от Европейския съюз, а не от Москва.
     – Вижте, те са членове на Европейския съюз, на Еврозоната и би трябвало да имат прилично поведение. Така, че те първо, ще извървят всички стъпки, които биха могли да се направят и към Европейската банка, и към Тройката и големите държави като Франция, Германия и т.н. Но там, ако не се получи, те имат резервен вариант. Този резервен вариант е обявен. Страна, хем в Европейския съюз, хем в БРИКС. Това е крайна екзотика. Това в момента вече се обявява като резервен вариант, но е реализуемо в по-далечна перспектива. Ако Евразия и БРИКС се стабилизират, може след 2-3 години да сме свидетели и участници в такова омешване между Европейския съюз и БРИКС. Но това е в по-далечна перспектива.

     – А може ли БРИКС да измести Световната банка и МВФ като конкурентна структура?
     – Засега не може. БРИКС и другият алтернативен геополитически полюс, мрежа бих казал, те са алтернативни. Двете геостратегически конфигурации вече са факт. Те известно време ще съществуват паралелно. Няма да има един център само в Ню Йорк и Лондон, а ще има и паралелния център, който ще бъде в Пекин и Москва. Това са две системи, които се формират вече и вероятно известно време ще функционират паралелно.

     – Между другото днес британският вестник „Гардиън” излезе със статия, че Западът може да загуби срещу хибридната война на Русия.
     – Ами те са я загубили вече.

     – Вече са загубили!? Аз това исках да ви попитам. По какво ще разберем кой е спечелил и кой е загубил? И какво значение ще има това?
     – Елементарно не може да се разбере, но просто опитите по няколко линии да натискат, да извиват ръцете, да рекетират Русия и не само Русия, например държави като Иран, държава като Сирия, просто тази инвазия от Запад на Изток беше спряна. И в този смисъл опълчването на Путин и всички други нови държави, които седят зад гърба му, всъщност вече западната политика претърпява крах.
     Виждате, че руската рубла не успя да катастрофира. Виждате, че руската икономика колкото да е в уж в криза тези дни са открили нови 3 хил. завода. Това е производствена мощ, а не просто спекулативна финансова мощ. Виждате че военната техника на Русия се оказа сякаш изпреварваща военните технологии на САЩ. Това означава, че империята вече е спряна. И от другата страна има вече един мощен контра център, мощна геостратегическа конфигурация. В този смисъл Путин и партньорите му са победители в тази геостратегическа битка. Тя датира поне от 20 февруари 2014 г. – визирам преврата в Киев.

     – Путин е победител, казвате. Гърците изглежда също държат добри козове в ръцете си.
     – И те са победители. Поне засега така изглеждат нещата.

     – И те са победители. И те ще се оправят. Ние затова трябва да помислим за себе си. Българите да мислим за България. Защо гърците го могат? Защо те имат самочувствие? Това дали е въпрос на манталитет? Нас страх ли ни е? Защо не умеем да се държим като тях.
     – Гърците го могат, защото са патриоти. Когато са притиснати от външна сила те стават националисти. И техните, включително олигархични кръгове, колкото и да са крадливи като всички олигарси по света, колкото да са експлоататори, колкото да искат да приватизират държавите си, когато това се случва в територията Гърция изведнъж същите тези олигарси казват: „Стига толкова! Трябва да се погрижим и за държавата си, и за народа си.” Ето това се случва.
     Например, много интересен акцент. Всички казват, че Ципрас, Вароуфакис и изобщо цялата Сириза са леви. Аз в момента нищо ляво там не виждам. Има патриотична – икономическа, финансова, държавническа – линия на поведение и отстояване на национален интерес пред Брюксел. Разбирате ли? Преди това пред САЩ. Нищо ляво само по себе си тук няма. И левите, и десните би трябвало, ако са на власт, да вършат това, което прави в случая попадналия на власт Ципрас и доскоро Вароуфакис. За него считам, че той продължава да бъде и ще бъде ключова фигура.

     – А той защо подаде оставка?
     – Ами, подаде оставка от чисто тактически съображения. За да могат западняците в предстоящия тур на договаряне да нямат чисто личностен аргумент. Той много ги дразни като мъж. Той дори им показва среден пръст. Той се държи в международната политика като гамен и хулиган. Разбирате ли?! Рокаджия, гамен, хулиган. И те казват: „Този не го изтърпяваме. Дайте някой друг грък, за да се договаряме с него. Другият грък ще има същите искания, същата политика и искания, които отстояваше досега Вароуфакис. Просто като личност да не ги дразни. Това е. Просто го дърпат малко в сянка. Правят дипломатичен жест към Меркел и Юнкер.

     – Гърците, казвате, са патриоти и националисти когато ги притиснат.
     – В положителния смисъл на думата.

     – Да. А ние в каква светлина се изявяваме когато нас ни притиснат?
     – Ние сме национални нихилисти и хора, народ от индивидуалисти. Ето това е принципната разлика. Ние например не се гордеем с историята си, а намираме черните петна от нашата история, за да хулим самите себе си. Това е принципна разлика с гърците. Не че няма черни неща в гръцката история.
     Вземете 20 души гърци. Питайте ги да ви разкажат за гръцката история и ще чуете само хубави велики неща. Вземете 20 души българи. Питайте ги. От тях двама ще ви кажат хубави неща, а 18 човека ще започнат да ви обясняват някакви небивалици – колко сме лош народ, колко сме били роби, колко сме били предатели, колко славната ни история е много далеч в историята, а сега сме един мижав европейски народ от периферията... Разбирате ли?!

     – Нещата опират до манталитет...
     – Това вече е народностен манталитет. Те са общност. А ние за голяма беда през последните 25 години бяхме разпаднати на механично множество от индивидчета, които всеки сам се опитва да се спасява.

     – Аз ви попитах дали нас ни е страх, защото исках плавно да преминем и към някои теми от вътрешния ни дневен ред.
     – Те сигурно са по-страшни от външния…

     – Да. В известен смисъл. Днес Радан Кънев казва, че „В БСП ги е страх да подкрепят съдебната реформа по политически причини”. Вие би трябвало да сте в някаква степен съпричастен.
     – Извинявам се на Радан Кънев, който изглежда интелигентен човек, ама защо говори такива глупости. БСП е политическа партия. С какво друго да се занимава освен с нещо по „политическите причини”. Той какво казва?! Че дървото е дървено, или че желязото е желязо? Или че политиката не трябва да е политика?

     – Не знам. Намеква за нещо.
     – Проблемът е каква е политическата идея на политическата партия БСП в тази политическа ситуация.

     – Каква е идеята?
     – Ами, много лоши предложения за конституционни реформи. Те няма да направят позитивна реформа в съдебната система, а допълнително ще внедрят политическото лобиране там и поставянето на българските съдии в зависимост от властващата партия. Затова БСП са против.

     – Появиха се слухове, че има сделка. Мая Манолова – омбудсман, БСП – подкрепя съдебната реформа. Има ли такива сделки?
     – И пак пропадаме на махленското равнище! Значи от големите принципни неща, хоп, отиваме на махленско равнище. Мая Манолова е хубава жена, добре говори, дайте да я мразим сега, дайте да я замеряме с махленска кал! Това ли искате?

     – Тя е и добър юрист...
     – За да можем сега да я мразим, дайте да й лепнем едно петно, че е търговка и се е договорила с ГЕРБ. Много елементарно е това...

     – Добре. А всъщност...
     – Дайте да разсъждаваме за предложенията за промени в Конституцията от принципна гледна точка, от институционална гледна точка. Да направим анализ, днес ако се приемат тези реформи, след 10 години повече ли правораздаване ще има? Ще има ли, например, министър супер-политическа фигура, който е осъден на две инстанции, а третата инстанция връща делото и го обявява едва ли не за невинен? Това е. Дайте такъв разговор, такива анализи, такива прогнози. А не дали Мая Манолова се е усмихнала зад ъгъла на някой политик от съседната партия…

     – В такъв случай театър ли беше цялата тази симулация на съдебна реформа, защото ето в последните дни...
     – Няма симулация. Хората много упорито се опитват. Христо Иванов като съдебен министър много упорито се опитва, последователно се опитва да си прави неговите реформи. Проблемът е, че тези негови реформи ще бъдат за влошаване на ситуацията в съдебната система, вместо за нейното оздравяване.

     – Като финал. Ще възкръсне ли БСП от пепелта до местните избори през октомври?
     – Наполовина е възкръснала. Но другата половина още е в блатото.

     – Има още няколко месеца, буквално 2-3 месеца.
     – Аз съм датирал много ясно. БСП в момента има огромни проблеми вътре в себе си. Едната група срещу другата група, разхвърляне на разни компромати и т.н. Имат 1 месец това да изтече, да го овладеят и от 1 август нататък да се стабилизират. 1 август – това е Бузлуджа. Нали знаете?

     – Да.
     – Значи там да бъдат обявени кметските кандидатури и да започне някакъв процес, който доволен – недоволен, който има да спори – да спори, обаче след 3 ноември 2015 г. За да може партията да тръгне към местните избори относително консолидирана. Ако успеят да направят това вътрешно усмиряване, може да имат успех през Октомври. Ако не успеят да го направят, ще катастрофират.

     – И наистина последно. Вие ли ще сте кандидатурата на БСП за кмет на София, защото имате май най-много номинации?
     – Аз съм дал своето съгласие. Сега въпросът е те какво ще решат. Ще го решат на 25 юли. Имаме още 2 седмици.

     – Добре. Ще разберем след още 2 седмици. Благодаря ви за този разговор.

     Интервюто взе Валерия Касиян

     Край.


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал