ТВ Евроком; „Делници”, 18 февруари 2016; 15:00 часа
www.eurocom.bg/ ...


Линията Орбан срещу линията Меркел.
Какво в Европа и за България?

Проф. М. Мирчев

Интервю на Николай Колев с проф. Михаил Мирчев


     – Много неща се случиха в държавата, проф. Мирчев. Накъде вървим, според Вас?
     – Вървим към някаква развръзка, защото действително доста дивашка стана атмосферата. Поставят се проблеми за двама-трима министри, включително дали са психически адекватни. Предишният Ваш разговор беше с един психиатър. Вчера в парламента видяхте какви грозни скандали и сцени, които са недопустими за публични личности, за министри. Външният натиск върху България също е огромен, така че някаква развръзка би трябвало съвсем скоро да настъпи.

     – В каква посока според Вас? Защото има развръзки от време на време, но те , като че ли, не ни водят към по-добро.
     – Има вариант да затънем окончателно и на практика да ни разрушат като държава и като общество. Два са факторите – криминалите в България окончателно да овладеят всичко и всички да се отчаят, че могат някакво противодействие да окажат. Примерно, нормалният бизнес против мутренския. И от друга страна, това е опасността откъм съседна Турция. На тях в момента много им се иска да нахлуят в Сирия, но някак не може; много им се иска да се справят с кюрдите в собствената си страна, но стават все по-безпомощни.

     – Знаете снощи бомби, атентати…
     – Да, тревожни атентати в центъра на Анкара и не само там, дори в Стокхолм. Те в своята паника как да отреагират могат да атакуват България и тогава съвсем да загазим.
     Има, разбира се, и позитивен вариант. Да се надяваме той да се случи. Например, ето вижте пак проблема бежанци. Дойде тук Виктор Орбан от името на четири държави – Вишеградската четворка и казаха: вие като не можете да си пазите границата и лъжете Брюксел, че пазите границата, ние сме готови първо, да ви оградим границата, и то не само срещу Турция, но и срещу Гърция. Щом като нямате армия и имате толкова сбъркан министър на отбраната, сме готови с нашите войски и подразделения да дойдем тук и да ви охраняваме границата, защото тя е външна европейска граница. Така че има и положително решение и да се надяваме, че то ще се случи. В Европа да победи линията Орбан, а не линията Ангела Меркел. Това би било добре и спасително за България.

     – Днес пак има среща. Нашият министър председател е в Брюксел. Трябваше да се обсъждат тези въпроси, но турският министър-председател няма да присъства заради атентатите. Може би ще се отложи този разговор.
     – Мисля, че съобщиха че ще се отложи. Трябва да се развърже този възел в Турция. Да се види накъде ще се върви. Дали към война или ще настъпи някакво успокояване.

     – Да се надяваме, че ще има по-спокойни дни. Вие като се събудите сутрин и се погледнете в огледалото кого виждате?
     – Не виждам г-н Бойко Борисов, а още по-малко Делян Пеевски. Вероятно визирате една закачка от тези дни.

     – Как ще коментирате като политолог изявленията на министър-председателя, пък и на членове на неговия кабинет. Последните дни знаете какво се изсипа, особено след магистрала Хемус, спрените пари и проекти. Вашият прочит на всичко това.
     – Впечатлението е, че Борисов вече излиза извън равновесие. Започва, как да кажа, психиатрично, визирам предходния разговор, да реагира. Например това момиченце, много симпатично, мисля, че се казва Ива, която му е задала ребром въпроси в Лондон. Всеки нормален българин иска да го попита същото. Само че в България е такава медийната бариера, такава е бариерата от охрана, че нямаме достъп и трябва да се отиде чак в посолството в Лондон, за да може една българка, образована и свикнала действително на демократично общуване с властници, да зададе такива въпроси. И вместо да получи адекватен отговор, вижте каква истерия правителствена се завъртя.
     Много са драматични тези неща с проектите. Не става само дума за един проект, а се оказа, че става дума за поне десетина проекта.
     Примерно само този, който беше прибързано и много абсурдно задвижен, за новите ни лични карти. С едни машинки за четене на чиповете в картите, за които трябваше вместо по 30 долара за машинка да се плаща по 140 долара. И никой не може да ви обясни защо. И целият проект е само за половин милиард. Този проект също е спрян. Много проекти, примерно във Варна, свързани с благоустройството, със Златни пясъци.
     Питаме се защо? За да тръгнеш да спираш проекти – или се плашиш, че ще бъдеш разкрит за някакви корумпирани схеми, защото Брюксел вече очевидно започва да ни наблюдава, след като се отказа да наблюдава Румъния, да наблюдава само България. Т.е. някакви далавери, които трябва да се спрат проектите, за да бъдат прикрити чрез следващите проекти. Или да се приеме нов закон за обществените поръчки, за да може чрез новия закон още по-облекчено да се правят подобни свръхоскъпявания на проекти и корупционни далавери.

     – Прие се новия закон. Там има нещо, което много смущава не само нас…
     – Това е хипотезата, че заради новия закон стопират тези проекти, за да ги пуснат отново на двойно по-високи цени, с още по-съмнителни схеми. Което си е жива престъпност на правителствено равнище.

     – И това всичко на гърба на българския народ?
     – Защото търпи. Българският народ се оказа толкова търпелив, че отстрани никой не може да повярва, че сме толкова търпеливи.

     – Има и нещо друго. В Лондон ми се струва, че ни дадоха урок как трябва да говорим с политиците.
     – Да, това момиче плюс още няколко души.

     – Няколко младежи, там…
     – Тях в университетите ги учат на такова директно общуване с професори, с министри, с гост лектори, с официални лица. Това е откритото демократично общуване. Властникът трябва да се отчита пред своя народ, тези които го избират, тези, които той трябва да управлява за добро. Това значи, че трябва да бъде готов да отговаря винаги на всички въпроси, колкото и те да са парещи и неудобни. Това е.

     – През годините може би трябваше да говорим по този начин. Държавата щеше да изглежда съвсем различно.
     – Разбира се, много положителни неща се направиха в България. Особено след 2001 г. По посока на демократизиране. Но в последните години нещата вървят в обратна посока към един нов тоталитаризъм. Това е много неприятно и ако тази тенденция обратна, и антидемократична, не се спре, няма да бъде добре за всички нас.

     – В навечерието сме на годишнината от гибелта на Васил Левски. Захващаме темата – свобода и демокрация.
     – Всичко вече 25-26 години се върти около тази тема. Свобода – не дали е истинска? Дали е благо или сегашната свобода е нещо по-лошо от предишната уж несвобода? И демокрация. Що е то? Защото да ходим под строй, да гласуваме на фалшифицирани избори – това не е демокрация. Днес много остро се поставя въпросът за демокрацията като някаква бутафория и другата, автентичната демокрация, където демосът или народът казва тежко своята дума. Когато става дума за власт – кой да ни управлява, докога да ни управлява и с какви цели да ни управлява. За жалост България отново се върна 25 години назад и сме в стартова позиция пред свободата и истинската демокрация.

     – Ние сме в стартова позиция за много неща. Сега сме в стартова позиция и за предстоящи президентски избори.
     – Витае и другата възможност – да има отново предсрочни парламентарни избори. Бойко Борисов за втори път да падне от власт, колкото и голям колос да е.

     – Има ли такава възможност?
     – Има такива симптоми. Включително тези проекти, които бяха спрени. Най-различни са версиите. Разбира се, ние не знаем всичко от тайните коридори на властта. Може да се окаже, че това е една специфична битка между Борисов и кръговете около него, срещу Делян Пеевски и бизнес кръговете, които са около него. Това означава много тежка корпоративна, полу мафиотска война, която е обявена. Ще видим в близките една две седмици тази хипотеза дали ще се окаже вярна.
     Има втора хипотеза, че Бигбрадърите от САЩ вече са вдигнали ръце от Бойко Борисов и са тръгнали да търсят негов заместител. Така че ако те решат – „искаме си друг, този го махаме” – това ще стане за 2 седмици. Борисов се опитва да лавира между Запада, който води война с Русия и Русия, която стана много активна и успяваща на международната сцена. Няма как в днешната ситуация да удовлетворяваш хармонично и двете страни. Така че той седи не между два, ами още една двойка столове и още една… Играта, която се опитва да играе е прекалено сложна.

     – Сега се задава и един референдум. Референдума на Слави Трифонов. Възможно ли е да се случи този референдум и дали ще има последици след това?
     – Референдум може да има. Подписите са събрани. Ако проверката установи, че необходимата бройка е покрита има законово основание. Влиза в Парламента, там се взима решение и се провежда. Няма процедурен проблем. Въпросът е какъв ще бъде изхода? Каква ще бъде пропагандната битка преди гласуването. Въпросът е как ще омотават съзнанието на масовия българин. Всеки от нас има по един глас.

     – Колегите излъчват кадри от внасянето на 673 481 подписа на Слави Трифонов. Той каза, че това са съдби. Близо 700 хил. човешки съдби.
     – Високопарни фрази. Той в случая прави реклама на своето дело. Слави Трифонов е може би поредния ексцентрик, който се опитва да влезе в политиката.

     – Имаме ли нужда?
     – Щом има вакуум за нормални хора в политиката, то непрекъснато ще има заявки. Проблемът е, че Слави Трифонов много прилича на Николай Бареков. Вижте колко голямо беше подлъгването през 2014 и после разочарованието от Николай Бареков като политик.

     – Имаше голяма еуфория около неговата личност.
     – Имаше защото той година и половина обикаляше големите градове. По площадите събираше хора. Беше намерил много точни популистки формули. Много хора се подлъгаха в невъзможността да намерят истинска партия, на която да се доверят.
     Популистите виреят когато има вакуум на сериозни партии. В момента в лявото пространство виждате, че БСП все още търси своята формула на истинска сериозна алтернатива – лява.
     В дясно. То не просто е раздробено. То е психиатрично. Само като видите министрите на отбраната и на здравеопазването. Да не говорим за образованието и новия министър.
     Това е дясното, но то е много подозрително дясно. За Бойко Борисов винаги съм твърдял, че той е уж дясна партия, но всъщност по-точно е криминално-мутренска партия. Това също съвсем не е здравословно.

     – Докога ще издържим с такива хора? Докога държавата ще върви по този начин? То не може да е вечно.
     – Аз смятам, че 2016 година трябва да бъде преломната година и да се разбере накъде вървим. Или окончателно към блатото или към възраждане. Аз лично съм оптимист и смятам, че българите винаги в последния момент намират сила, намират се хората, включително народни водачи. Нови организации, тъй като власт не се сваля с единични възмутени гласове. Трябва организирана сила да застане срещу тази власт. Да бъде свалена и да бъде заменена с нещо много по-здравословно.

     – Първите симптоми се появиха. Вие видяхте колко време шофьорите стояха…
     – Много се радвам, че нашите шофьори на гръцката граница се опълчиха. Сутринта четох, че до бой са докарали работата. Много се радвам. Защото не може само гърците да се правят на мъжкари, а ние да сме едни поплювковци от наша страна. Не може заради вътрешните гръцки проблеми България да бъде тероризирана. Приветствам реакцията на нашите български шофьори.

     – Вчера за този вот на недоверие. Каквото и да говорят, че е предрешен, той показва че има недоверие към правителството.
     – Има огромно недоверие. Въпросът е да се каже ясно, че Царят вече съвсем се е разголил. Някой трябва да му каже в очите „ти си гол, иди си намери друга премяна”.
     Много елементарно към вотовете на недоверие се реагира. Бойко Борисов с многото открити и прикриващи се партньори в парламента, ще си осигури гласуване вота на недоверие да не мине. Ако Борисов това го иска. Но той може да направи така, че вота да мине и по този начин не той да изгони министър Москов, а Народното събрание уж против неговата воля да изгони, включително по посока на затвора министър Москов. Ще видим Бойко Борисов каква формула ще избере.
     При всички случаи той е силен да си организира математиката вотът да не мине. Но това не означава да не се иска вот на недоверие. Тъй като имате 2 седмици концентрация на медийно внимание и обществено внимание по тази проблематика. Вади се много фактология. Виждаме министър Москов, когато отговаря на въпроси от трибуната, адекватен ли е или не е адекватен. Разбирате ли? Хората пред телевизора да могат по-информирано да създадат своето мнение относно управлението и реформите в здравеопазването. Това е голямата полза от един такъв вот. Дори да не мине.

     – Различните политически сили как ще реагират при гласуването на вота на недоверие. Може да има изненади. То в този Парламент така става.
     – Ако Бойко Борисов издаде нареждане „гласувайте против вота” ще се случи това, което се случи, когато трябваше да не бъде избрана Меглена Кунева за нов министър на образованието. Партньорските партии в правителството гласуват дисциплинирано.
     Атака гласува против, но си праща 6 човека сутринта да бъдат болни от грип. ДПС гласува против, но изпраща 9 човека също да боледуват от грип. Разбирате ли? Хем гласуват против, хем чрез намаляване на кворума точно те осигуряват с 4-5 гласа решението да не мине. БСП гласуват против, но те са много малка бройка. И ето вижте как излиза математиката. Меглена Кунева беше избрана само с 6 гласа. При условие, че Атака не пуснаха 6 човека да гласуват против и при условие, че ДПС не пуснаха 9 от своите да гласуват против. Всъщност кой избра Меглена Кунева? Тя на практика не е избрана от АБВ, ГЕРБ и т.н. Меглена Кунева беше избрана от Атака и ДПС. Те се правят на опозиция, но с хитрости осигуряват избора.
     Сега може да се получи същото.

     – Споменахте опозиционери. Какво става в БСП?
     – Тресат се по шевовете. Подготвят…

     – Вие бяхте техен кандидат.
     – Бях кандидат за кмет на София. Отблизо познавам нещата. Без да им се бъркам, разбира се.
     В момента провеждат общински и областни конференции, пълен цикъл избори. За да се обсъдят нещата, да се изработи единна политика. Да се сменят евентуално ръководствата. И ще видим. Вече има много анонсирани кандидатури, контра на Михаил Миков. Ще видим ще има ли битка или в последния момент всички ще отпаднат и ще остане пак да избират от един. Ще видим. Много е интересно.

     – Корнелия Нинова е заявила.
     – Корнелия Нинова е заявила, но тя е един много особен кандидат. Тя винаги заявява. След което твърди до последно, че всъщност не знае дали ще се кандидатира или няма да се кандидатира. Държи всички под напрежение. Все едно тя е най-важната личност в БСП.

     – Ясно е че нещата не са цъфнали и вързали в БСП в момента.
     – А изобщо не са. Но определено от нова година насам поне 3-ма 4-ма от лидерите на БСП започнаха да говорят много по-конкретно. Започнаха да говорят много по-атакуващо. Започнаха да говорят с езика на масовия българин. Което е един позитивен процес. Дано продължат в тази посока.

     – Този Парламент според Вас и тези партии, които са в него, ако има избори след 5 месеца дали ще получим същата конфигурация. Имаше изследване на Галъп. Ще Ви го покажем.
     – Ако до 2 месеца има избори и Цветан Цветанов си свърши точно толкова добре фалшификаторската работа, както на местните избори, включително и в София, ще получим горе долу подобен резултат и структура в Парламента, какъвто е в момента. Може би с едно изключение. ПФ вероятно няма да влезе в Парламента. С голяма питанка е АБВ дали втори път ще им се отдаде да влезнат в Парламента? Иначе другите сили вероятно ще имат подобно разпределение. Но това е само в перспектива до 2-3 месеца. Ако имаме Парламентарни избори през есента, до тогава много революционни неща ще станат в страната и сигурно ще се променят %-те.

     – Това е изследването на Галъп.
     – ГЕРБ – 24, БСП – 12, ДПС – 7, РБ – 6. ПФ са под 4%. Вероятно в изборна ситуация ще паднат още, защото те много се излагат като…

     – Но може би да се увеличат „няма да гласувам”?
     – Атака 3%. Общо взето това е нормалния % при тях. АБВ също са под 4%. Това, което Ви казах. Но това са номинални данни от изследване. Това не е прогноза за изборен резултат.

     – Недоверието расте към българския парламент.
     – То никога не е било високо към този Парламент. Той тръгна с фал старт. Много е лошо да си гражданин в една държава, в която висшият ти орган – Парламента има толкова нисък рейтинг.

     – Днес приеха поправка в закона за въоръжените сили, за отбраната, че вече ще можем да изпращаме войска на границата. Така че може би ще имаме една защитена граница.
     – Добре е да изпращаме войска на границата, за да ни пази от незаконните имигранти. Но дали написаха там, че тази войска може да стреля. Има един парадокс. Войската ще бъде там физически, да се бори юмручно с нарушители на нашата граница, но ще им бъде забранено да стрелят. Това е много тънък момент, за който в момента има абсолютна амнезия и забрана да се говори в нашето общество.

     – Ще им бъде забранено да стрелят по нарушителите?
     – На практика. Вижте, това е и западен модел все още. Полицаите ходят без пистолети. Ако имат пистолети това са в най-лошия случай с някакви халостни или гумени куршуми. Това са абсолютни парадокси – армия, която носи оръжие, но не може да го ползва.

     – Ами ето, доверието и недоверието в правителството.
     – Това е динамичен ред, доколкото виждам на Галъп, моите колеги, при правителствата. Вижте там колко е процента – някъде 60% недоверие срещу 25-30% доверие. Съотношението е 2 към 1. Тези, които харесват правителството в момента са двойно по-малко, от тези, които имат все по-яростно отношения, негативно.

     – Даже разбрах, че имаме още предупреждения от Европейския съвет относно съдебната реформа и прокуратурата.
     – Четох едни много любопитни анонси, че всъщност се подготвя мониторинг върху нашия главен прокурор Сотир Цацаров. Което вероятно е абсолютно уникално в рамките на ЕС. Дано се случи, за да спрат безобразията по линия на прокуратурата.

     – Много Ви благодаря проф. Мирчев. Навлизаме в много интересни времена, ще Ви каним по-често. Благодаря Ви и от името на нашите зрители.
     – Всичко добро на зрителите. Все пак да запазваме оптимизъм и чувство за хумор.

     КРАЙ.Обратно към началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал