ЕПИЦЕНТЪР, 2 август 2018
www.assa-m.com/ ...
www.mirchev.bg/ ...


Проф. Михаил Мирчев:

ПО ОТНОШЕНИЕ НА РУСИЯ НИНОВА СЕ ОКАЗА В СИНХРОН С ТРЪМП И ОГЪНЯТ СРЕЩУ НЕЯ ЩЕ БЪДЕ ЖЕСТОК

Като политик Борисов е безспорен феномен. Той е поука за опозицията – той няма сам да се даде, нужно е те да го надиграят

Странна фигура е Президентът Радев. Засега и едните не го харесват достатъчно, и другите не го харесват, и третите се чудят какво да мислят за него, а пък личният му политически рейтинг стои устойчиво високо, над 60%


Каква е оценката ви, проф. Мирчев, за приключилия политически сезон – доста бурен, с успешно европредседателство, с вътрешни неразбории в управляващата коалиция и активиране на опозицията. Какво предвещава всичко това за есента?
     - Всичко това предвещава опити за пренареждане на политическото статукво. От една страна, откъм управляващите – като каква ще продължи тяхната управляваща коалиция; ще бъдат ли сменени ключови фигури; по какъв начин малцинството на ГЕРБ ще си осигури някаква подкрепа, за да става мнозинство и да може да си довърши мандата? И от друга страна, откъм опозицията в лицето на БСП. Те ясно казват, че искат да станат алтернатива – при това амбициозно заявиха, че искат да бъдат алтернатива не просто на ГЕРБ и сегашната власт, а на „Системата”. Това си е много по-обобщаващо и стратегическо.
     - Но въпросът е дали тази опозиция ще събере сили и енергия, а след това проценти и количество. Защото избори се печелят с количество. На БСП са й нужни 1 200 000 гласа, за да изместят ГЕРБ. Все още те ги нямат тези гласове.
     - Така или иначе, вече започна голямото пренареждане в партийната структура, сред политическите лидери. Има много празни места, към които се насочват нови политически играчи и коалиции. Общо взето това очаквам – пренареждане всякакво: и кадрово, и политически, и от гледна точка на геополитическата ориентация, включително и в ключовата политическа фразеология.

Досега Борисов стои стабилно като премиер - при всички тези кризи във властта той успяваше и успява, макар и на ръчно управление, да ги овладява, да помирява страстите, да раздава на всеки, за да има мир. И му се получава!
     - Безспорно това е голямо негово лично умение. Дори и най-яростните му противници трябва да го признават. Това всъщност е поука за опозицията – той няма сам да се даде, нужно е те да го надиграят. По принцип трябва да се разбира, че не може да се избута един самонадеян и жесток властник като Борисов от неговата позиция просто с голословие. Трябват други и доста по-конкретни неща. Трябва мощна и стройна организация и ефективна организираност, трябва мотивиране и сплотяване на гневната гражданска енергия.

Борисов е феномен за годините на Прехода. Как човек без да има политическа академия зад себе си, без да има високо образование, без да е специализирал в Лондон, Вашингтон или Москва успя да овладее държавното управление и вече 10 години да стои начело на държавата?
     - Борисов като политик безспорно е феномен, поне ако гледаме продължителността на неговото властване. Включително с парадокса, че не си дозавършва мандатите, а след това печели следващи избори и така 8-10 години все е на власт. Но аз не съм убеден, че това е единствено негова лична заслуга. На практика на Борисов властта му беше подарена през 2005 и след това през 2009 години, тъй както беше подарена навремето на Иван Костов през 1997 година. Двамата са сценарни политически актьори, сценаристите си ги избират и след това ги качват на върха на държавната пирамида.

Как така? Кой му подари властта на Борисов и защо?
     - Бойко Борисов беше направен по сценарий главен секретар на МВР, след това вместо да си върши добре работата като главен секретар на МВР, започнаха да му правят страхотна политическа реклама с различни трикове (игра на тенис с шведския посланик, снимки с разни величия). Това си беше натрапчива реклама, но не като на висш администратор и специалист в МВР, а като на бъдещия политически лидер. Да не забравяме, че от 2003-а до кметуването му в Столицата през 2005-2009 година той стана галеник на невероятно работещата система за медийна промоция и рекламиране. И партия му направиха преди местните избори от 2007 година – ГЕРБ, 3 декември 2006, обявена като дясно-центристка партия, готова за членство в ЕНП.
     - Всичко това си бе подарък и подаръци за него – като за момче от периферията на голямата мафия, на голямата политика, на царствените чичковци в политиката. Той лично няма достатъчна сила за да сътвори сам всичко това. Помогнаха му Генерали, Посолства, Фондации, Президенти и разни други „фактори всякакви”.
     - А от 2009 година, когато взе властта, също му спретнаха поредица от подаръци. Например, на него му организираха „умните и красивите“ 14 месеца да стачкуват (юни 2013 – юли 2014), уж срещу Делян Пеевски, а всъщност десните отново да качат Бойко Борисов и ГЕРБ на власт. И както виждате, той им се отблагодари. Днес водачите на „умните и красивите“ са на различни постове из властта, из правителствените медии, в НПО-та и удобни проектни фирми.
     - А Ангела Меркел колко подаръци му прави? Американците чрез Цветан Цветанов колко подаръци му правят? Така че това е второто измерение на истината за „феномена Борисов“. Просто при него има добро съчетаване между истински лични качества и таланти с външни фактори и нашенска задкулисна конюнктура.

Казахте, че медиите обичат Борисов. А защо медиите не обичат БСП?
     - Това е договорено още на Кръглата маса от 1990 година. Тогава беше договорено медиите да бъдат дадени на опозицията - на сините, на т.н. демократи, а БСП и левите да бъдат максимално изтласкани и да бъдат превърнати в медийна боксова круша на Прехода и след него. Спрямо БСП така нар. свободни и демократични медии цели 28 години работят репресивно и дискриминиращо, това е истината.
     - Още през 1990 година световната сглобка, в която ни сложиха Горбачово-Елциновата Русия и новият световен Император САЩ, работи по формулата „анти-комунизъм”, анти-БСП, високомерно-отрицателски спрямо „лявото” в България. Не е така, обратното е, когато медиите отразяват уж левите в САЩ, на демократката левичарка Клинтън. Но това е съвсем друга тема.
     - Оттогава, от 1990 година медиите в България са в общ фронт срещу лявото и БСП. Изключенията са малко. Няколко силни леви медии просто бяха закрити. Това си продължава и досега, „Системата” все още е несломима.

Защо БСП не успява да пробие този фронт? Тя беше на власт поне четири пъти в годините на прехода?
     - БСП не успя досега да пробие този фронт. Първо, може би защото не искаше. А когато се е опитвала, не е успявала да го направи достатъчно ефективно. Преди 3 години написах статия за т.н. кръгове на политическо говорене и показах различните партии и лидери как действат.
     - Вижте как е при Борисов, с двама-трима, които са му най-близки сътрудници, създават синхронизирано политическо говорене – винаги, когато възникне някакъв скандал, те говорят синхронно и атакуващо. След което си имат втори и трети кръг активни политически говорители - от депутати и кметове, експерти и журналисти. Следват четвърти, пети, шести кръг – цял един политически и пропаганден оркестър, добре режисиран и дирижиран, подготвят ги, дисциплинират ги, инструктират ги. Всичко това в ГЕРБ е много добре обмислено и изградено, досега работи като добре смазан механизъм.
     - А вижте от другата страна – какво разноезичие и разноговорене има откъм БСП. Лидерът говори едно, и няколко други казват различно или дори обратното. Едва ли не всеки се прави на контра-лидер. Нямат екипно излъчване, хората ги слушат и са притеснени, кого да слушат и в какво да вярват. БСП се кани да бъде алтернативна власт, а пък виждате, че постоянно възникват огнища на братоубийства вътре в БСП, разцепления всякакви и т.н.
     - На практика, и като говорене, и като психологическо усещане у публиката, образите на двата основни политически субекта в страната са принципно различни. От едната страна седи йерархия, стройна дисциплина и подчинение, а от другата страна е моделът „всеки си прави, каквото си иска“.
     - Затова народът има голям проблем – хем му се иска да подкрепи алтернативна партия, хем тази партия, която му се предлага като алтернативна, до такава степен сама себе си подхлъзва, излъчва несигурност и вътрешно разцепване, че хората не смеят да отидат да гласуват за нея. Изчакват я да си подреди вътрешния двор, да си дисциплинира сама хората, да започне да излъчва концентриране и дееспособност. Засега гласовете за БСП са от порядъка на 800-900 хиляди. А за да преборят ГЕРБ, им трябват поне още 300-400 хиляди. Това е жестоката за БСП математическа реалност. И ще трябва да се справят с нея. Иначе пропадането отново до 500 хиляди гласа, както стана при Михаил Миков, вторият път ще бъде наистина убийствено самоубийствено.

Равностоен ли е политическият двубой Борисов-Нинова? За първи път през тези 10 години, откакто ГЕРБ са на власт, имаме лидер, който се изправя срещу Борисов с истинска политическа мощ.
     - Донякъде е равностоен, но донякъде не е. В какво е равностоен? Нинова е точно толкова пъргава в своите изяви, говорене и реагиране, колкото е и Борисов. Борисов непрекъснато си сменя позицията, Нинова също често си сменя позицията. От гледна точка на пъргавината, това е плюс и за двамата. И яркото говорене, силното говорене – също. По това си приличат.
     - По какво се различават? Зад Борисов стоят изключително мощни сили. Всъщност те дават стабилността на неговата политическа линия – външни сили, вътрешни сили, скрити сценаристи или господари над Бойко Борисов и над ГЕРБ. Докато зад БСП не е ясно кой седи? БСП все още не е достатъчно чисто позиционирана, както от гледна точка на структурата на българския бизнес, на неправителствени организации и фондации, на влиятелни групи и клубове, така и на други структури вътре в България и навън – сред европейските сили, в голямото позициониране Русия-САЩ. На мен не ми е ясно какви са взаимоотношенията на БСП с Израел, например. Световното еврейство, каквото и да си говорим, е страхотна сила.
     - БСП просто няма ясно позициониране – затова колкото и променливи да са стъпките на Борисов и ГЕРБ, хората имат усещане за някаква стабилност. Докато при БСП хората остават с обратното усещане – за половинчатост. Това засега подрязва крилата на БСП.

Може би затова е изводът на всички наблюдатели - че няма нужда от предсрочни избори, които ще повторят същата конфигурация в парламента. Така ли?
     - Да. Борисов осъзнато вече не го харесват, огромната част от хората са негативно настроени, неговият личен политически рейтинг вече е катастрофален. Но в същото време хората си казват: „Не виждаме по-добрия!”. Точно в това е големият проблем на алтернативата - в случая на БСП и Нинова. А и рейтингови изследвания показват, че БСП от време на време малко се приближава до рейтинга на ГЕРБ, но една дистанция от 3-4% продължава да стои стабилно. Хората, колкото и да се кълнат, че не вярват в тези изследвания и рейтинги, като видят процентите и си казват: „Аха, дори и да ми се иска, май пак няма да стане, дайте малко да изчакаме още!”

Какво според Вас представлява „Визия за България” – заявка за различно управление, признаване на грешния вариант на Прехода, доктрина за създаване на нова държавност?
     - Всичко това е визия за България, но не е достатъчно добре казано в документа „Визия за България” – поне в този вариант, представен на 21 юли. Тогава Нинова започна своето слово с уговорката, че това е начало на активен дискусионен процес, който трябва да продължи до края на 2018 година. Тя изрично заяви, че това е обръщение не просто към партийните структури и симпатизантите на БСП, а към българския народ.
     - БСП искат да предизвикат общонационален диалог по тезите и подходите, по мерките и конкретните политики, заложени вътре във „Визията”, така че да възбудят гражданска енергия за промяна. Една партия не може да направи нищо, ако под себе си няма масова и мощна гражданска енергия за промяна.
     - При това тяхната формулировка е много интересна: събуждане на гражданската енергия и след това обединяване на тази гражданска енергия за промяна на властта. Аз не съм съгласен със „събуждането“, защото това е факт поне от миналата година – гневът сред българите назрява и се получава опасно за властта количествено натрупване. Виждате какви протести текат из страната. Проблемът е „обединяването”. БСП иска именно тя да обедини тази гражданска енергия, още да я мобилизира и да я насочи съвсем прагматично срещу сегашната власт и да бъде възкачена като нейна алтернатива.

Струва ми се, че енергията във „Визията“ е насочена по-скоро към промяна на „Системата”, което не може да стане с усилията на една партия.
     - Те заявяват, че не искат просто да свалят ГЕРБ от власт, искат да променят „Системата”. Нали си спомняте, че миналата година БСП имаше конгрес (Ноември 2017), на който те се обявиха против така нар. „Паралелна държава”. В момента доразвиват идеята с това, че искат да преборят „Системата”. Онази система, която всъщност деградира България през последните 28 години. БСП са актьори, самата Нинова е актьор в този процес. Но понякога съучастниците искат да изчистят името си, да поправят делата си. В този смисъл БСП казва, че иска да пребори досегашната система на и от Прехода , защото се видя, че тя не носи нищо добро за България. Те говорят за много неща и когато човек започне да чете си казва: „Я, я да видим каква е тяхната дефиниция, като говорят за система – какво разбират?”.

А на вас какво от техните дефиниции най-силно привлече вниманието ви?
     - Първо, тезата за разграбване на националните богатства. Ние уж се водим бедна държава, а огромни богатства – ето с последните промени в закона за концесиите, ГЕРБ иска да подарява на богати страни – летището в София - на Турция, новите златни находища, минералните води, Марица Изток, огромният скандал за ЧЕЗ и т.н. – вместо това да остане в България, ние го подаряваме на чужденци. Това са така нар. „стратегически обекти”, върху които държавата трябва да си върне контрола. За да не може частни олигархични сили да изсмукват националното богатство, да го приватизират за себе си, а в държавата да остават жълти стотинки. Това разбират в БСП под „смяна на системата“.
     - Освен това те искат да се спре този ужасен процес – концентрацията на всичко! Мога да ви кажа като социолог - концентрация на населението в София и в още 3-4 града води до факта, че 50% от територията на държавата ни се оказва без население. В резултат на този процес националните малцинства, включително и тези с все по-откровена сепаратистка амбиция, остават извън тези центрове и извън контрола на държавата. Икономиката и бизнеса, образованието и здравеопазването - също се концентрират в тези все още „живи места”, които се развиват добре и модерно европейски: София, Пловдив, донякъде Варна и Бургас. Но почти всичко останало запада или замира. Целият ресурс на държавата се концентрира на тези 4-5 места – останалото остава примитивно, остаряло, феодализирано, етнизирано. Ето, това разбира БСП под преборване на системата.
     - Както и убиването на средната класа. Чухте ли скоро някой да говори за малък и среден бизнес? Големите акули в бизнеса кого изяждат първо – средният и малък бизнес. Днес той просто не може да се развива без държавен и национален протекционализъм, без субсидиране и дотиране от страна на собствената си държава. Когато убиваш средния и малкия бизнес, с това ти убиваш една трета от средната класа.
     - Има и много други подобни неща във „Визията“, тя е безспорно интересна. Има за какво да се спори, да се уточнява, да се дообогатява, но в никакъв случай не бива да се гледа пренебрежително към „Визията”..

Вие казвате, че това все още не е документ за сваляне на ГЕРБ от власт. Защо тогава от ГЕРБ така остро скочиха срещу „Визията“ и я разпознаха като смъртна опасност?
     - Да, голяма опасност е за тях! Във Визията ясно се казва, че Русия не ни е враг. Обратна е Меркелската политика на Борисов? Какво казва брюкселската политика на Борисов – че Русия е основен наш стратегически и всякакъв враг. И не само че не трябва да търгуваме с тях, а дори да направим България военен плацдарм срещу Русия. Корнелия Нинова и БСП с тази си постановка се оказаха в синхрон с Донълд Тръмп. Той само преди дни, при срещата си с Путин в Хелзинки, изненада всички и най-вече собствените си американци, и още повече европейците, като каза, че Русия и Путин не са враг на САЩ. Те могат да бъдат конкурент – търговски, военен и всякакъв, но не са враг. Това бе потресаващо. И като се върна в Америка Тръмп го „изядоха с парцалите” за това, жестоко скочиха срещу него. БСП застана на подобна позиция в България. Затова управляващите от ГЕРБ ще направят всичко възможно да премажат Нинова.
     - Тя казва още нещо – че е за политика по линия на Вишеградската четворка. Но там не са само Унгария и Чехия, Словакия и Полша, забележете там вече е и Австрия. Това си става все по-сериозен алтернативен политически блок в ЕС. Това също е важно противопоставяне на ГЕРБ. БСП и Нинова завиват към новия блок и атаката срещу тях ще бъде яростна.
     - И накрая – Еврозоната. Правителството по особено нелигитимен начин и неуважаващ парламента начин започна процедура за влизаме на България в Еврозоната. Докато Нинова и БСП преосмислят своето решение от миналия конгрес, на който казаха „да” за Еврозоната, сега казват „Не, преоценяваме, че България не трябва да бърза. Първо, социалните ни системи не са адекватни и не са готови да поемат труса. И второ, самата икономика и финансовата система в България не са готови, за да предприемаме такова действие“.
     - Заради това Нинова си е заслужила огънят срещу нея да бъде наистина жесток. Няма да й го спестят. Тя и БСП следва да са готови за това. Бръкнали са в жаравата с гола ръка, и сега някак трябва да оживеят без смъртоносни изгаряния. Обратно, като нестинари се очаква от тях да преминат през огъня.

Ще може ли Нинова да се справи с вътрешната опозиция в БСП, които се обявиха дори срещу „Визията“?
     - Дефакто БСП продължава да бъде разделена на две половини. Недоволството и неприемането, съмнението и скептицизмът спрямо Нинова от половината от БСП все още не са преодолени. Това нещо тлее и ясно се усеща. Но те си нямат водач, нямат си политическа лидерска персона, която да говори убедително от телевизора. На техните партийни форуми, на Националния съвет няма такова лице като ярка и убедителна персонализирана опозиция срещу Нинова. Те година и половина общо взето си мълчаха. И точно сега се разговориха. Но избраха особено неподходящ момент за себе си и за своята си публична чуваемост. Защото Нинова се опитва да прави нещо важно и фактът, че я критикуват точно в този момент, всъщност продължава да сваля техния рейтинг и ще стабилизира нейния рейтинг.

Смятате ли, че това управление ще изкара мандата си и как разчитате репликата на Цветан Цветанов „ще добутаме мандата”?
     - Поне до шест месеца преди края на мандата, нали това е класиката при тях, ще добутат нещата. Ако БСП не успее да си довърши работата с Визията, ако Нинова не успее да овладее вътрешните невидими структури на БСП и не се създаде едно масово обществено мнение, че тази партия вече е решила вътрешните проблеми, за да може гражданството отново да ? гласува властово доверие.
     - А проблемите на ГЕРБ са около коалиционните им партньори, защото виждате какво става в парламентарната стая на Обединени патриоти. Там сигурно се дерат по очите и се ритат по кокалчетата. Волен Сидеров дори заплаши със съд Валери Симеонов. Аз гледам рейтингите. В коалицията им става нещо като двамата се карат, третият печели. Печелившият трети е Красимир Каракачанов - той поддържа стабилен рейтинг, въпреки че е на едно много горещо място: армията, въоръженията, границата, ученията на НАТО в България, и т.н. На фона на своите партньори, уж патриоти, той държи стабилен рейтинг от порядъка на 23-25%. Скандалджията Валери Симеонов също поддържа относително добър рейтинг – 14-16%, изненадващо за мнозина, но ако се замислят ще разберат, че е закономерно. А извъртливия артистичен Сидеров, горкичкият, почти е политически умрял, сринал се е на 5%. Тази вътрешна скандална ситуация сред уж патриотите, ежедневните им брутални изцепки и разнобой, с които тероризират телевизии и обществено внимание, всъщност е проблем на коалицията им. И става голям проблем за управляващата коалиция.
     - Затова Борисов и Цветанов правят чудеса от храброст и корупция, за да си осигуряват „Воля”, когато е необходимо, „ДПС”, когато е необходимо, дори бих казал, части от БСП, когато е необходимо, за да оцеляват. Ако изкарат почти до края на третия си мандат, то ще бъде по системата на оцеляването. Това им предстои.

Президентът Радев успява ли да уплътни образа си на лидер от нов тип?
     - Не съм такъв оптимист за президента Радев. Той е особена фигура. Все още печели от това, че другите около него са много слаби и много дискредитирани. Хората, мразейки ГЕРБ, недоволствайки от БСП, се напъват да харесват президента Румен Радев. Това си е голямо напъване! А самият той все още не си е изчистил образа и не го е политически уплътнил, както Вие казвате. Засега силата му е, че лавира във всички посоки – така че всяка от страните в политиката да има повод да си изгражда удобна митология за него.
     - Странна фигура е Президентът Радев. Засега и едните не го харесват достатъчно, и другите не го харесват, и третите се чудят какво да мислят за него, а пък личният му политически рейтинг стои устойчиво високо, над 60%.

На какво се дължи това?
     - Просто няма кой друг да улавя надеждицата на толкова много и най-различни разплакани от всякакви политици хора в България. Отчаянието им ражда притегляне към Президента Радев. А неговата отговорност е да не срине тази крехка надежда. Това би било поредното поразяване на България и българите.
     - Тактиката му е особена – лавиране, намеци, патриотични слова, външни срещи с полярно позиционирани политици. Ако това се окаже тактика в ясна градивна стратегия, аз бих го поздравил след една-две години. Но ако това се окаже слабост на характера, или политическа неспособност да си избере позиция в днешния толкова объркан и сложен свят, след една-две години скептицизмът ми ще се утвърди като негативна оценка за него. Времето и делата ще покажат.


Интервюто взе Валерия Велева, на 1 август 2018

КрайОбратно към началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал